szerző:
Eduline

Döntés még nincs, de egyre több helyről lehet hallani, hogy a kormányzati elképzelések szerint a Miskolci Egyetem...

Hallgatók tiltakoznak a keretszámcsökkentés ellen a Miskolci Egyetemen, 2012 decemberében
©

Döntés még nincs, de egyre több helyről lehet hallani, hogy a kormányzati elképzelések szerint a Miskolci Egyetem műszaki egyetemként működne tovább, azaz megszűnnének az elmúlt 25 év fejlesztései: a közgazdaságtudományi és a bölcsészkar. A kérdés az, hogy milyen hatással lesz ez Miskolcra - írja a boon.hu.

Ahogy arról az eduline is beszámolt, egy szakértői anyagban az áll, hogy nemzeti tudományegyetemekre, szakegyetemekre, szakfőiskolákra és helyi, kistérségi főiskolákra osztaná a felsőoktatási intézményeket a kormányzat - a Miskolci Egyetem a dokumentum alapján szakegyetemként folytathatná tovább.

"Bűn lenne visszafejleszteni"

A gazdasági környezet gerjesztette problémák negatívan hatottak az oktatásra és az egyetemre, de ez nem kellene, hogy törvényszerű legyen – mondta Barkóczi István, a Fux Zrt. vezérigazgatója, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Barkóczi szerint a mostani súlyos pénzügyi helyzetben a kormányzat úgy ítéli meg, hogy a fővárosi egyetemek fontosabbak, így azok több, a vidékiek pedig kevesebb támogatást kapnak. Pedig ez nem mindenhol van így: Németországban például vidéken is működik nemzetközi hírű felsőoktatási intézmény - tette hozzá.

A Miskolci Egyetem jó hírnevet szerzett az elmúlt évtizedekben, ezért bűn lenne visszafejleszteni – fogalmazott. Szerinte az lenne a megoldás, ha az intézmények önállóan is meg tudnának élni: egy docensnek például a fizetése hatvan százalékát a piacon kellene megtermelnie. Ezt azonban egyik napról a másikra, forráskivonással nem lehet elérni. Előbb a gondolkodást kell átstrukturálni: Barkóczi szerint ehhez legalább 10-20 évre van szükség. Hozzátette: rövidtávon erőskezű, válságmenedzser típusú rektorra lenne szüksége az egyetemnek.

Vinnai Balázs, az IND Group ügyvezető-tulajdonosa, a Maradj Miskolcon Alapítvány alapítója szerint egy város fejlesztése csak értelmiségi réteggel oldható meg, ezért az egyetem és a város erős szimbiózisban kell, hogy működjön. Hozzátette: a karok leépítése kihathat a városiasodás folyamatára is.

Vinnai szerint "az utóbbi időben nem ment minden frappánsan": itt a jó alkalom, hogy együtt lépjen fel az intézmény vezetése, a város, a miskolci cégek és a városban élők, hogy az egyetem és így Miskolc mint szellemi központ fennmaradhasson. Azonban az egyetemen belül most nincs összefogás, nagy a feszültség a meghiúsult rektorválasztás miatt - tette hozzá.

Az ELTE-hez és a Corvinushoz hasonlóan a Miskolci Egyetemen is csúszik a tanulmányi és szociális ösztöndíjak kifizetése, májusban pedig majdnem ötven dolgozó elbocsátásáról döntött a szenátus. Az intézmény állami támogatása egy év alatt majdnem a negyedével csökkent. Erről itt olvashattok.