szerző:
Eduline

Augusztus 15-től lehet igényelni diákhitelt - hogy ne álljatok értetlenkedve a bankban, összeszedtük, mit kell tudnotok a régi és az új diákhitelről, a törlesztésről és a kamatról.

Augusztus 15-től lehet igényelni diákhitelt, a határidő szeptember 15.
©

Kik vehetik fel az új diákhitelt?

Azok, akik részben vagy egészben maguk állják a költségtérítésüket, vagyis részösztöndíjasként vagy önköltséges hallgatóként tanulnak, és 35 évnél fiatalabbak. A hiteligénylést akkor indíthatjátok el, ha már bejelentkeztetek az adott félévre, vagyis érvényes hallgatói jogviszonyotok van valamelyik egyetemen vagy főiskolán. A 2012-es felvételi ponthatárok teljes listáját itt találjátok.

Mekkora összeget lehet igényelni?

A Diákhitel 2 teljes egészében fedezi a tanulmányaitok költségét. Nincs felső határa, mindig az adott képzés önköltségétől függ, amelyet az egyetemek, főiskolák határoztak meg. A költségtérítés tényleges összegénél azonban nem kérhettek több pénzt.

Állami helyet szereztem. A régi diákhitelt így is felvehetem?

A Diákhitel 1-et minden hallgató felveheti, függetlenül attól, hogy fizet-e a képzésért. Fontos változás viszont, hogy szeptembertől havi 15 ezer, 21 ezer, 25 ezer, 30 ezer, 40 ezer és 50 ezer forintot is igényelhettek. Azok, akiknek a szülei munkanélküliek, havi 60 ezer forintot is kérhetnek (ugyanez vonatkozik az árva, valamint a félárva hallgatókra – utóbbiakra viszont csak akkor, ha az élő szülő álláskereső).

Hány félévre vehetem fel a diákhitelt?

A régi és az új típusú diákhitelt maximum tíz félévre lehet igényelni (kivéve azokon az osztatlan szakokon, amelyek hosszabbak tíz félévnél), egy szemeszterben legfeljebb öt hónapra.

Mire lehet költeni?

A régi diákhitel szabad felhasználású, vagyis bármire költhetitek a pénzt, a diákhitel 2-ből viszont kizárólag a tanulmányaitokat finanszírozhatjátok, ezért az összeget közvetlenül az egyetem vagy főiskola kapja meg.

Külföldön tanulnék tovább. Így is jár a diákhitel?

A diákhitel 2-t csak akkor vehetitek fel, ha magyarországi egyetemen vagy főiskolán tanultok, régi diákhitelt viszont akkor is igényelhettek, ha olyan európai intézményre jártok, amely Magyarországon is elismert végzettséget ad (a pontos szabályokért érdemes felkeresni a Diákhitel Központot).

Meddig lehet hitelt igényelni?

Mindkét típusú diákhitelt augusztus 15. és szeptember 17. között kell igényelni. A nyomtatványt a Diákhitel Direktről lehet letölteni – töltsétek ki, nyomtassátok ki, írjátok alá, és adjátok le (a Diákhitel Központtal több postahivatal, pénzintézet, takarékszövetkezet és felsőoktatási intézmény áll kapcsolatban, a pontos listát itt találjátok).

A fizetős szakra járók mindkét diákhitelt felvehetik
©

A tandíj rendben van, de kolira és utazásra így sem lesz pénzem. A Diákhitel 1-et és 2-t egyszerre is felvehetem?

Igen, a szabad felhasználású diákhitelt akkor is felvehetitek, ha Diákhitel 2-t is igényeltek. Mennyiből él a magyar egyetemista? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Mikor kell elkezdeni a Diákhitel 2 törlesztését?

A Diákhitel 2 visszafizetését a hallgatói jogviszony megszűnése után, legkésőbb 35 éves korban kell elkezdeni (a Diákhitel 1-nél ez a határ eddig 40 év volt, ezután 35 év lesz), és akár az aktív éveitek végéig folyamatosan törleszthettek. Előtörleszteni is lehet – ez díjmentes, bármikor bármekkora összeget befizethettek.

Akkor is fizetnem kell, ha nem kapok állást?

Igen, a törlesztőrészletet akkor is be kell fizetni, ha nincs munkátok.

Akkor mit csináljak?

Jó kérdés. Csak akkor kérhetitek a törlesztés szüneteltetését, ha TGYÁS-on, GYED-en, GYES-en vagytok, rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásra vagytok jogosultak, vagy még 35 éves korotok (ha  május előtt igényeltetek régi diákhitelt, akkor 40 éves korotok) előtt újra egyetemre vagy főiskolára jártok.

Mekkora a törlesztőrészlet?

A törlesztési kötelezettség kezdetének évében és az azt követő évben a kötelező törlesztőrészletet a minimálbér alapján határozzák meg. Az ebben az időszakban fizetendő összeg minden hónapban a minimálbér legalább 4%-a (az igényelt összeg függvényében - bizonyos esetekben - ennél magasabb mértékű is lehet).

A törlesztés harmadik évétől kezdve a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a két évvel korábbi bruttó jövedelem, annak minden hónapban legalább 4%-a (az igényelt összeg függvényében - bizonyos esetekben - ennél magasabb mértékű is lehet).

Mekkora a kamat?

A régi diákhitel kamata változó, most éppen 8 százalék. Az új diákhitel kamata ennél jóval alacsonyabb, 2 százalék (a kamat fennmaradó részét az állam vállalja át).