szerző:
Eduline

Bár az egyetem szenátusa nem az ő pályázatát támogatta első helyen, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter mégis...

©

Bár az egyetem szenátusa nem az ő pályázatát támogatta első helyen, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter mégis Szilvássy Zoltán rektori kinevezését javasolja a köztársasági elnöknek - írja a dehir.hu. A megbízatás négy évre szól.

A jelenlegi rektor, Fábián István mandátuma július 1-jével jár le. Három jelentkező nyújtott be pályázatot: Fábián István, Paragh György egyetemi tanár, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke és Szilvássy Zoltán egyetemi tanár, stratégiai rektorhelyettes.

Az egyetemi szenátus február 14-én véleményezte a három jelölt pályázatát. Az ülés közben Fábián István váratlanul visszalépett, majd egy új szavazás után Paragh György, Szilvássy Zoltán sorrendben ajánlották az erőforrás-miniszter figyelmébe a jelölteket.

Az egyetem szóvivője szerint a jelenlegi rektor azért választotta ezt a megoldást, hogy egyértelmű támogatottságú jelöltet terjeszthessenek elő a fenntartónak. A második fordulóban a szenátus meggyőző többséggel támogatta Paragh György rektori jelölését.

Szilvássy Zoltán a februári szenátusi ülés után úgy nyilatkozott a Dehirnek, hogy „én abban a programban hiszek, amit összeállítottam. Ez a program arra alapul, hogy a Debreceni Egyetemnek számos olyan egyedi adottsága van, amit a jelenleginél jobban ki lehetne használni. Épp ezért kitartok mindaddig, amíg a fenntartó meg nem hozza a döntését”.

Szilvássy Zoltán rektori pályázatában a hallgatói létszám növelésére, a kutatás erősítésére, valamint a pályázati eredményesség javítására helyezte a hangsúlyt. Kulcsfontosságúnak nevezte a külföldiek számára induló fizetős képzések számának bővítését, emellett a Debreceni Egyetemen vállalati ösztöndíjjal tanulók arányát is növelné. Szilvássy Zoltán pályázatában megjegyezte, hogy „Magyarország 2012-re ismét sporthatalommá vált”, ezért a Debreceni Egyetemen is biztosítani kell azokat a lehetőségeket, melyek révén kiemelkedő sportteljesítmények születhetnek.

Úgy véli, javítani kell a nemzetközi és a hazai oktatási pályázatokon való részvétel eredményességét, emellett szerinte kulcsfontosságú, hogy a még itthon tartható kutatókat tartsák is itthon, azokat pedig, akiket haza lehet csábítani, ösztönözzék a Magyarországra történő visszatérésre. Szilvássy Zoltán a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az orvostudomány kandidátusa. A Debreceni Egyetemen 2007 óta stratégiai rektorhelyettes. Kiket ajánl a többi egyetem élére az emberierőforrás-miniszter? Itt találjátok a listát.