szerző:
Eduline

Több ezren tüntettek Budapesten a CEU mellett: a menet a Budapesti Corvinus Egyetemtől indult, a demonstrálók az ELTE és a CEU épületének érintésével a Kossuth térre vonultak.

©

A tüntetés szlogenje a Most a CEU, de ki a következő?, az eseményt a Oktatási Szabadságot Facebook-csoport szervezi, a demonstrálók a Fővárm térről indultak fél hatkor, a tömeg a kiskörúton haladt végig, ahol a rendőrség teljesen leállította a forgalmat.

A Közép-európai Egyetem épülete előtt hatalmas üdvrivalgásban és tapsban törtek ki a demonstrálók, többen azt kezdték el skandálni, hogy "nem hagyjuk", "semmit rólunk nélkülünk" - utóbbi angolul is többször elhangzik. Az esemény egyébként is kétnyelvű, a szervezők angolul és magyarul is felolvassák állásfoglalásukat.

Békés Gáspár CEU-s hallgató a Nádor utcában azt mondta, "mindannyian tudjuk, hogy ez egy elszánt támadás az egyik legjobb magyar egyetem ellen". Hozzátette: a CEU elleni támadás a legmagasabb minőségű oktatás, a demokrácia és a tudományos közösség elleni támadás is egyben. Amikor azt említette, hogy Erdogan török miniszterelnök és Putyin is egyetemeket zárt be, a tömeg fújolni kezdett.

A menet továbbindult, a résztvevők azt skandálták, hogy "demokráciát", és közben felhangzott a hangszórókban Robbie Williams Freedom című dala.

A tüntetők közül többen "I stand with CEU", "A szabad magyar felsőoktatásért", "Most a CEU, de ki a következő", "Illegitim kormány" feliratú transzparenst vittek, a menet egy "Oktatási szabadságot, Freedom for education" feliratú transzparens és egy teherautó mögött haladt. A tömeg időnként a 2012-es diáktüntetésekről is ismert "Szabad ország, szabad egyetem" rigmust skandálta.

Több ezren tüntetnek

Az esemény Facebook-oldalán 4600-an jelezték, hogy részt vesznek a demonstráción, helyszíni beszámolók szerint ennél többen, körülbelül ötezren demonstrálhatnak, más becslések szerint akár hét-nyolcezren is lehettek. Az időjárás kedvezett a tüntetés szervezőinek, Budapesten 23 fok volt, a tüntetők többsége beszélgetett, időnként énekelt, tapsolt és skandált.

©

A tüntetésen több politikus is feltűnt, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a demonstrációról nyilatkozott telefonon az ATV-nek, de az Index látta Karácsony Gergelyt is.

"Politikai önkény"

A demonstráció elején, a Fővám téren Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora azt mondta: a jelenlegi helyzet nem elfogadható, mert gyermekeink jövőjét teszi kockára "a politikai önkény". Deák Dániel azt hangoztatta: "Vegyük vissza az egyetemet, az egyetem a miénk, az egyetem szabaddá tesz".

A szervezők a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénytervezet visszavonását kérték, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos is "kiállt" a CEU mellett.

©

A Kossuth téren a tervek szerint Törley Katalin a Tanítanék Mozgalomból, Daria Dubovka (EUSP, Szentpétervári Európa Egyetem) és Berg Dániel, a CEU hallgatója fog felszólalni.

Kik és miért tüntetnek?

Palkovics László oktatási államtitkár szerdán jelentette be: a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

A szigorítás egyedül a CEU-t hozza kilátástalan helyzetbe, az egyetem ezért diszkriminatívnak tartja a benyújtott törvénymódosítást, az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet. A tervezetet szerdán tárgyalja majd az Országgyűlés.

A tüntetést szervező Oktatási Szabadságot csoport a Facebookon azt írja magáról, hogy "egy független, alulról szerveződő csoport vagyunk, akik szót akarnak emelni a felsőoktatási törvény módosítása ellen. A csoport magyar és külföldi diákokból, hallgatókból, oktatókból és támogatókból áll".

CEU-ügy: a rektori konferencia is lép

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) a felsőoktatási kerekasztal összehívását kezdeményezi a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ügyében - közölte a felsőoktatási intézményeket tömörítő szervezet pénteken az MTI-vel. Az MRK tájékoztatása szerint a sajtóból értesültek a felsőoktatási törvény módosítását célzó javaslatról. Közölték: a rektori konferencia megtárgyalja az előterjesztést és kezdeményezik a felsőoktatási kerekasztal összehívását is.