szerző:
Eduline

"A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) támogatása tízmilliárd forint a hallgatói ösztöndíjak nélkül.

A Műegyetem bejárata. Összehúzták magukat
©

"A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) támogatása tízmilliárd forint a hallgatói ösztöndíjak nélkül. Tizenkettőből elfogadható színvonalon lehetne működni, tizenötből nagyon jó egyetemet lehetne csinálni" - mondta a bme.hu-nak Andor György rektorhelyettes.

Hozzátette: egy hallgatóra vetítve feleannyi pénzük van, mint 5-10 évvel ezelőtt. "Sokkal kevesebb jut a minőségre. Fontossági sorrend nélkül: nincs pénz arra, hogy még kevesebb gyengébb hallgatót vegyük fel. Ennek a leginkább kézenfekvő következménye, hogy a jó hallgatók kiszolgálása rosszabb. Így nem tudunk megfelelni az elitképzéshez kapcsolódó jogos társadalmi elvárásnak. Jót tenne az egyetemnek, a tehetségeknek, ha a felvett 4-5000 hallgató helyett csak 3-3500-at kellene felvennünk ugyanannyi költségvetési támogatásért" - mondta.

A rektorhelyettes azt is elmondta, hogy körülbelül tíz százalékkal fogták vissza a személyi kifizetéseket, az alkalmazottak száma nem nőhet, kevesebb tantermet és kevesebb energiát használnak, "az egyetem sokkal kisebb helyen működik, fizikailag is összehúztuk magunkat".