szerző:
MTI

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) pozíciójának további erősítését emelte ki célként az intézmény új vezetője...

Rostoványi Zsolt, a Corvinus új rektora. Nem fog unatkozni
©

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) pozíciójának további erősítését emelte ki célként az intézmény új vezetője, Rostoványi Zsolt, amikor elődjétől, Mészáros Tamástól ünnepélyes keretek között átvette a rektori láncot csütörtökön, Budapesten. A korábbi rektor azt mondta, hogy emelt fővel és nyugodt lelkiismerettel távozik az egyetem éléről.

Rostoványi Zsolt, aki január 1-jétől 2016. június 30-ig tölti be a rektori posztot, azt mondta: fontos és meghatározó, hogy a BCE szilárd és jó pozícióban lévő egyetem, ahol a tudást kiemelkedően fontosnak tartják.

Rostoványi Zsolt az első alkalommal megrendezett rektorilánc-átadó ünnepségen hangsúlyozta: a maga részéről mindent megtesz azért, hogy a BCE megtartsa jó hírnevét, pozícióit és tovább erősödjön.

Mészáros Tamás, aki nyolc évig állt az intézmény élén, az első rektori periódusából az integrációt, a bolognai folyamat bevezetését és a PPP-fejlesztéseket emelte ki, és úgy fogalmazott, hogy ezek "nem sikerültek rosszul". A második rektori időszaka eredményei között említette a kiváló egyetemi cím, a Minőségi díj, a Superbrands díj elnyerését, kudarcnak nevezte ugyanakkor, hogy az intézmény nem lett kutatóegyetem.

Utódjának tanácsul azt mondta, a rektori lánc 2004. szeptember 1-je óta a BCE egységét reprezentálja, és azt kérte, az új rektor vigyázzon, őrködjön az intézmény egységén, mert annak ez az erőssége. Hozzátette: a lánc viselőjének kötelessége az egyetem versenyképességének növelése.

A jelenlegi Budapesti Corvinus Egyetem jogelődje a rendszerváltozás óta többször is nevet váltott. Az addigi Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem 1990-ben vette fel a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nevet. A felsőoktatási intézmények integrációja következtében, az Államigazgatási Főiskola csatlakozásával 2000-ben az intézmény neve Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem lett. 2003-ban csatlakozott az egyetemhez a gödöllői Szent István Egyetemből kivált kertészettudományi, élelmiszertudományi és tájépítészeti kar. A kibővült egyetem új neve 2004. szeptember 1-jétől Budapesti Corvinus Egyetem, amely jelenleg hat karral működik.