szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egészen sajátos módszerekkel vizsgáznak ebben a félévben az egyetemi hallgatók, amíg a koronavírus járvány miatt nem látogathatják az egyetemek épületeit.

A legtöbb egyetemen a hetekben megkezdődött a 2020 tavaszi félévét záró vizsgaidőszak, ami azt jelenti, hogy a márciustól otthon tanuló hallgatóknak most online felületeken keresztül kell számot adniuk arról, mit sikerült elsajátítaniuk ebben a rendhagyó szemeszterben.

Az online vizsgák legnépszerűbb felületei a Moodle - ha írásbeliről -, a Microshoft Teams és a Zoom, ha szóbeli számonkérésről van szó. Ezen kívül vannak más rendszerek is, mint például az MS Teams Forms app vagy a Canvas, de akár a Skype is megfelelhet a követelményeknek.

Általánosságban az írásbelik alatt a Moodle felületén meg van adva egy idősáv és egy időintervallum, amin belül meg kell válaszolniuk a hallgatóknak a feleletválasztós, vagy esszéjellegű kérdéseket, míg ha szóbeli vizsgáról van szó, a kamera bekapcsolását, és azonnali válaszadást igényel a tanár - mesélte egy végzős egyetemista az Eduline-nak.

„Nagyon átgondoltan kell nekimenni ezeknek a vizsgáknak” – mondta szerkesztőségünknek egy másik diák. Az ELTE egy alapszakos hallgatója szerint általában nagyon kevés időt kapunak a feladatok megoldására, és sokszor nem is térhetnek vissza az előző kérdésekre. Kiemelte viszont, hogy szerinte korrektek, hogy mindenről előre kapnak tájékoztatást, és többen próbavizsgákat is közzétesznek, hogy meg tudják nézni, hogy fog kinézni élesben a dolog.

A helyzet megolására különböző megoldásokkal álltak elő az intézmények. Alapvetően amikor a vizsgázók belépnek ezekre a felületekre, a Neptun-kódjuk igazolja a személyazonosságukat, de a Budapesti Corvinus Egyetemen az oktatók felvételt készíthetnek a szóbeli feleletről, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem hallgatói pedig kötelesek igazolni a személyazonosságukat valamilyen fényképes igazolvánnyal. Az orvostanhallgatóknak még nyilatkozniuk is kell arról, hogy elfogadják a távvizsgázás körülményeit, illetve, hogy nem alkalmaznak semmilyen segítséget a feleletük során. Még az internetes kapcsolat megszakadására is gondoltak a vizsgáztatók, ezekben az esetekben az oktatók eldönthetik, hogy folytatják e a vizsga menetét, vagy más időpontot neveznek meg. Ezeken kívül olyan egyetem is van, ahol a fülhallgató használatát is megtiltják, a harmadik fél bevonásának kizárása miatt, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem pedig oktatói megkérhetik hallgatóikat a környezetük bemutatására is.

Elmarad a doktoravató ünnepség a Debreceni Egyetemen

A járványügyi helyzet miatt a diplomaosztókhoz hasonlóan elmarad a június 6-ára tervezett nyári doktoravató ünnepség is a Debreceni Egyetemen (DE) - közölte az intézmény sajtóirodája az MTI-vel hétfőn.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!