szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőtől az egyetemeken is elkezdődött a távoktatás. A felsőoktatásban sem egyszerű a helyzet, hiszen számos problémára megoldást kell találni. Itt vannak az egyetemek válaszai:

Március 23-tól megkezdődött a távoktatás az egyetemeken is. A hallgatók otthonról, saját készülékeiken keresztül vehetnek részt a felsőoktatásban. 11 napja volt a felsőoktatási intézményeknek, hogy kialakítsák azokat az informatikai megoldásokat, amelyekkel gond nélkül folytatható az oktatás – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Az államtitkár azt is elmondta, hogy az intézkedési tervekből, beszámolókból az látszik, eltérő megoldások születtek.

Néhány egyetem honlapjára már kikerültek a legfontosabb kérdések és válaszok, valamint tájékoztatók a koronavírus miatt megkezdett távoktatás szabályaival kapcsolatban.

Az ELTE oldalán például felmerül a kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik a tavaszi félévben diplomáznának? A válasz szerint, amennyiben biztosítható, hogy a tanulók megszerezzék az abszolutóriumot, számukra a szakdolgozatvédést és a záróvizsgát elektronikus úton szervezik majd meg. A tavaszi záróvizsgákat is ilyen kereteken belül fogják megoldani. Érdekes kérdés, hogy mi lesz azokkal a hallgatókkal, akik jelenleg Erasmus programnak vesznek rész. "A jelenleg külföldön tartózkodó hallgatók a fogadó egyetem távolléti oktatásába bekapcsolódva teljesíteni tudják az általuk felvett tárgyakat és krediteket" – olvasható az egyetem oldalán.

A szakmai gyakorlatokkal kapcsolatban azt írják, hogy az egyetem támogatja, hogy a szakmai gyakorlatok online is teljesíthetők legyenek. Kiderül az is, hogy a gyakorlati kurzusokat, melyeket nem lehet teljesíteni távoktatásban, törölni fogják a félév végén. Azonban a költségtérítést továbbra is fizetni kell, hiszen az oktatási folyamatos, nem áll meg az ösztöndíjak kifizetése sem.

A Corvinus honlapján is vannak információk a távoktatással kapcsolatban. A szakmai gyakorlattal kapcsolatban több lehetőséget is felvetnek, ezeket itt találjátok meg részletesen. Az oldalon találtok tájékoztatást arról is, hogy az egyetem mely platformokat választotta a távoktatáshoz, a nyelvórák is távoktatásban interaktív formában folytatódnak. Ezen felül vannak információk az órarendekhez is.

A BME honlapján is megjelent egy néhány pontos tájékoztató. Ebben megemlítik, hogy a tanulmányi munkát, a tanulmányi teljesítmény értékelését úgy kell megszervezni, hogy a hallgatók kötelezettségeiknek eleget tudjanak tenni. Összegző teljesítményértékelés (zárthelyi dolgozat) helyett részteljesítményes (házi feladat) értékelést kell alkalmazni, ha a tantárgy jellege, célja, illetve a tanulási eredmények ezt lehetővé teszik.

Az ELTE határozatlan időre felfüggeszti a felsőévesek kollégiumi felvételijét

A kollégiumi kiköltözések után az Eötvös Loránd Tudományegyetemen felfüggesztették a felsőévesek kollégiumi felvételi eljárását is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!