szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nagy budapesti egyetemek összevonása helyett akadémiai kutatóintézetekkel terelné őket közös ernyőszervezetbe az innovációs és technológiai miniszter – írja a hvg.hu.

A hvg.hu úgy tudja, így nem kell éveket várni, gyakorlatilag egyik napról a másikra kerülhetnek feljebb a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban az eddig a hátsó szekcióban jegyzett intézmények.

A 24.hu egyetemi forrásokra hivatkozva írt arról, hogy újra előkerült a régi terv: a University of London mintájára egyetlen intézménybe vonnák össze a három nagy budapesti egyetemet: az ELTE-t, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME) és a Semmelweis Egyetemet, így láthatóbbá tenni a magyar felsőoktatást a nemzetközi piacon.

A terv a hvg.hu információi szerint másként néz ki: összevonás helyett önálló jogi személyiségként rendelné egymás mellé, egy intézményi ernyő alá az egyetemeket, plusz a tudományterületeikhez passzoló akadémiai kutatóintézeteket.

Az így létrejövő University of Budapestnek anem lenne tagja például az ELTE, hanem a BME és az SE mellett a Budapesti Corvinus Egyetem lenne a harmadik, rajtuk kívül pedig további két, frissen az Eötvös Loránd Kutatóintézet-hálózathoz (ELKH) került akadémiai kutatóintézet: a Sztaki és az Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) lenne tagja a társulásnak.

Ez utóbbi formát még nem ismeri a magyar jog. A változást a hallgatók és az oktatók szinte észre sem vennék, de kutatási projektjeiket már a társulás tagjaként, közösen hajtanák végre, a minősítők pedig ennek megfelelően nem önmagában a BME-t, a Corvinust vagy Semmelweis Egyetemet, hanem a társulást minősítik majd, és az egyes intézmények helyett az szerepel majd a nemzetközi intézményi rangsorban.

A megoldást a hvg.hu-nak azzal indokolták az átalakításra rálátó ITM-es források, hogy „valahogyan ki kellett kényszeríteni”, hogy a kutatóintézetek működjenek együtt az egyetemekkel „szép szóval” ugyanis nem ment, pedig a kormány szerint ez mind az intézmények versenyképessebbé tételéhez, mind a hazai innovációs és kutatásfejlesztési potenciál erősítéséhez elengedhetetlen.

Az innovációs minisztérium hétfő este közölte: nem szerepel a terveik között felsőoktatási intézmények összevonása. Ám a magyar felsőoktatás be kell kapcsolni az európai kutatási és innovációs térbe, amihez elengedhetetlen az együttműködés a hazai és nemzetközi egyetemek között. Jelenleg ennek kidolgozása van folyamatban - írták.

Minisztérium: a kormány nem tervezi egyetemek összevonását

A kormány felsőoktatást érintő tervei megtalálhatók a kormányzati honlapon elérhető felsőoktatási stratégiában, amelyben egyetemi összevonások, intézményi bezárások nem szerepelnek - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!