szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pénzügyi és a vagyongazdálkodási szempontból indokolt és észszerű megoldás lehet a művészeti egyetemek összevonása – ezt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Domokos László szerint az eddigi számvevőszéki ellenőrzések alapján az öt művészeti egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak.

Az ÁSZ 2014-ben és 2015-ben indított ellenőrzéseket 28 állami és két egyházi felsőoktatási intézménynél, a vizsgálatok 2009-2013 között időszakot érintették. A számvevők akkor áttekintették az öt művészeti egyetem pénzügyeit, gazdálkodását is, és az ellenőrzések számos szabálytalanságot, hiányosságot tártak fel – olvasható az Állami Számvevőszék közleményében.

Domokos László hozzátette azt is, hogy a jelentések megállapításaiból kiindulva az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg, ezek alapján pedig az egyetemeknek intézkedési tervet kellett készíteniük. A tervek végrehajtását 2018-ban értékelte az ÁSZ, de az akkori eredmények azt mutatták, hogy a művészeti egyetemek továbbra sem járultak hozzá a szabályszerű közpénzfelhasználáshoz.

Az intézkedési tervben meghatározott feladatok közül ugyanis határidőben az SZFE 38-ból négyet hajtott végre, a MOME 16-ból ötöt, az LFZE 36-ból kilencet, a táncművészeti intézmény 13-ból hármat, az MKE pedig 12-ből egyet sem. Ezért az ÁSZ nemrég újabb ellenőrzéseket is kezdett az intézményeknél.

A hvg.hu két hete írt arról, hogy a kormány ismét felmelegíteni készül azt az időről időre előkerülő elgondolást, amely egy vagy két nagyobb konglomerátumba tömörítené az öt művészeti egyetemet. A tervek azonban nem a felsőoktatási államtitkárságon készülnek, sőt az oktatásért felelős államtitkár és a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is csak pletykákból és a magyarázatot kérő rektorok telefonjaiból értesült a létezésükről.

Újra elővették a nyolcéves tervet: összevonhatják a művészeti egyetemeket?

A kormány ismét felmelegíteni készül azt az időről időre előkerülő elgondolást, amely egy vagy két nagyobb konglomerátumba tömörítené az öt művészeti egyetemet - írja a hvg.hu.