Zseniális eszközt fejlesztettek magyar egyetemisták, a világ legjobbjai közé kerültek

Újabb világversenyen mutatják be a magyar egyetemisták által kifejlesztett Gloveye-t, amelynek segítségével a vak és gyengénlátó emberek is átélhetik az olvasás élményét. A különleges kesztyű – amelynek első prototípusát alig egy éve alkotta meg két BME-s hallgató – több millió ember mindennapjait könnyítheti meg.

Forrás: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A világ huszonhét legígéretesebb startupja közé jutott az a hatfős magyar csapat, amely a vak és gyengénlátó emberek mindennapjait megkönnyítő különleges „olvasókesztyűt”, a Gloveye-t fejleszti. A Chivas Regal negyedik alkalommal keresi azokat a vállalkozásokat, amelyek a társadalom számára igazán hasznosak – a döntőt május végén Amszterdamban tartják majd, a verseny 200 ezer dolláros összdíjazású, ez pedig komoly anyagi támogatás lenne az egyelőre befektető nélkül dolgozó magyar csapatnak.

hirdetés
hirdetés

A Gloveye egy speciális kesztyűből és egy alkalmazásból áll: fel kell húzni a kesztyűt, a mobiltelefon vagy a számítógép kameráját a szövegre irányítani, a két eszköz bluetooth-szal kapcsolódik össze. A látássérült olvasónak csupán végig kell húznia az ujját a szavakon, a kamera ezt követi, a készülékre telepített alkalmazás azonnal Braille-karakterekre fordítja a betűket, a kesztyűben lévő szerkezet pedig a használó mutatóujjának ujjbegyébe „nyomja” a Braille-írásjeleket.

Vak embereknek adja vissza az olvasás élményét

„A buszon vettem észre, hogy a látássérült emberek milyen nehézkesen tudnak közlekedni, ha közben a telefonjuknak azt a funkcióját használják, amely felolvassa nekik a képernyőn megjelenő szöveget. Foglalt az egyik kezük, ráadásul fülhallgatót kell viselniük, vagyis a legfontosabb érzékszervüket csak korlátozottan tudják használni. Az jutott eszembe, milyen jó lenne egy olyan eszköz, amely a szövegeket Braille-írással közvetíti a felhasználóknak” – mesélt korábban a Gloveye alapötletéről Klinkó Krisztián, aki másfél éve, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzős villamosmérnök hallgatójaként a szintén BME-s, mérnökinformatikus szakos Fülöp Ádámmal kezdte kidolgozni az ötletet, tavaly májusban készült el az első prototípus.

Bár a különböző országokban használt Braille-ábécék némileg különböznek egymástól, nem kell nagy fejlesztés ahhoz, hogy a szerkezetet ne csak a magyar anyanyelvű látássérültek használhassák. Hasonló, hordozható eszközt ugyanis még senki nem fejlesztett, pedig itthon több mint 33 ezer vak ember él, az Egyesült Államokban a látássérültek száma meghaladja a 7 milliót. Braille-írásos könyv viszonylag kevés van, és mind elég drága, a Gloveye-csapat korábban arról számolt be, hogy ismernek olyan egyetemistát, aki a Braille-írásos szakkönyvek hiánya miatt volt kénytelen félbehagyni tanulmányait, egy másik ismerősüknek a „sima” középiskolai tankönyvek Braille-változatának beszerzésével gyűlt meg a baja. A Gloveye-t persze nem csak hosszabb szövegek olvasásához, hanem egyszerű, hétköznapi helyzetekben is lehetne használni, a kesztyűvel a gyengénlátó emberek is azonnal megtudhatnák, milyen összeg áll a csekken vagy milyen összetevőkből áll egy élelmiszer.

Újra egy világversenyen

A csapat tavaly megnyerte a Microsoft Imagine Cup nevű innovációs, az üzleti megvalósíthatóságot is díjazó verseny hazai fordulóját, így a nemzetközi döntőbe is bejutottak, Seattle-ben mutatták be a Gloveye-t, de akkor a zsűri nem szavazta be őket a nyolc legjobb közé. Az azóta eltelt hónapokban a csapat átalakult, de az alapító Fülöp Ádám továbbra is a Gloveye tökéletesítésén dolgozik. „Most hatan vagyunk, ketten a szoftveren, ketten a hardveren dolgoznak, ketten pedig a menedzsmenntel foglalkoznak” – mondja az Eduline-nak Csathó Ábel, a csapat egyik tagja, hozzátéve: a finomhangolást végzik, „az új Gloveye-prototípus alapfunkciója ugyanaz, mint eddig, de kisebb és szebb lesz az eszköz, saját tápegységgel fog működni, és figyelmezteti a felhasználót arra, ha jobbra vagy balra kell mozdítania a telefont”.

Forrás: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A csapatra ismét fontos hetek várnak, a Chivas Venture döntője május végén lesz, ám addig is izgulhatnak, április 24-ig ugyanis bárki szavazhat a döntőbe jutott huszonhét startupra – ezen az oldalon lehet leadni a szavazatokat Facebook-regisztrációval és a „confirm your vote” gomb megnyomásával -, a nyertes ötvenezer dollárt nyer. „Lehet, hogy egy olyan startupnak, amely már évek óta sikeresen működik, ez nem olyan nagy összeg, de nekünk fontos lenne a fejlesztésekhez” – emeli ki Csathó Ábel, aki azt mondja, ha minden jól megy, novemberben már lesz lehetőség arra, hogy a látássérült emberek megrendelhessék az eszközt, így átélhessék az olvasás élményét.

Zseniális találmánnyal rukkoltak elő magyar egyetemisták

Hihetetlen találmánnyal versenyeznek a magyar egyetemisták az idei Microsoft Imagine Cup innovációs versenyén. A 4 fiatal egy vakoknak készült kesztyűvel jutott be a nemzetközi döntőbe, amit idén júliusban, Seattle-ben rendeznek. Mégis mi az a GlovEye? A Microsoft diákoknak versenyének hazai fordulóján Zemkó Boglárka, Fülöp Ádám, Klinkó Krisztián és Zagyva Dániel nyert.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X