Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Diploma nyelvvizsga nélkül: rossz hírünk van az egyetemistáknak

1

Nyelvvizsga nélkül megkaphatják-e diplomájukat a 40 évnél idősebb hallgatók? Olvasói kérdésre válaszolunk.

48 éves vagyok, és még évekkel ezelőtt elkezdtem egy szakot, de még nem fejeztem be. Nyelvvizsgám nincs, és az elmúlt években nem is tanultam idegen nyelvet. Az életkorom miatt megkaphatom a diplomámat nyelvvizsga nélkül is?

Korábban a nyelvvizsga-kötelezettség alól valóban mentesültek azok a hallgatók, akik tanulmányaik megkezdésének évében betöltötték a 40. életévüket, ez az engedmény azonban azokra vonatkozott utoljára, akik a 2015/2016-os tanévben tettek záróvizsgát.

hirdetés
hirdetés
Forrás: BZS

Néhány felsőoktatási intézmény - életkortól függetlenül - lehetővé tette a nyelvvizsga "kiváltását": külön nyelvi vizsgát tehetnek azok, akik 2013-ban vagy korábban már államvizsgát tettek, de nyelvvizsga hiányában nem kaptak diplomát 3 éven belül.

Ilyen intézmény az Edutus Főiskola, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eötvös József Főiskola, az Eszterházy Károly Egyetem (korábban Eszterházy Károly Főiskola, valamint a beolvadt Károly Róbert Főiskola), a Pallasz Athéné Egyetem (korábban Kecskeméti Főiskola és a beolvadt Szolnoki Főiskola), a Kodolányi János Főiskola, a Nyíregyházi Egyetem, illetve a Zsigmond Király Egyetem.

Figyelem! Több nyelvvizsga megváltozik ősztől
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Milyen érdekes! Sírnak, hogy nincs szakember (mert akinek esze volt, már lelépett), mégsem törlik el a nyelvvizsgát, mint a diploma feltételét. 45 évesen egy "friss diplomásnak" milyen esélyei vannak a munkaerő piacon? Persze van diplomamentő csomag, meg ingyen nyelvvizsga 35 éves korig... De, hát gazdag országban élünk!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X