Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A szakmai gyakorlat többet fog érni a diplománál? Ezek a cégek már nem nézik a papírt

4

Ha ilyen ütemben mondanak le a papírról a legnagyobb világcégek, akkor a jövőben a szakmai gyakorlat többet érhet a diplománál. Már nem csak a startupok állnak elő a formabontó ötlettel.

Forrás: Facebook - Skool

Már nem csak startupoknál, nagy techcégeknél és pénzügyi vállalatoknál döntenek úgy, hogy egyáltalán nem nézik, milyen papírja van annak, aki jelentkezik egy állásra. Nemrég a világszerte ismert Penguin könyvkiadó jelentette be, ezentúl nem követelmény az egyetemi a felvételnél.

hirdetés
hirdetés

A cég azzal indokolta a döntést, hogy szeretnének egy sokkal színesebb, nyitottabb csapatot. Neil Morrison, a kiadó személyi ügyi vezetője szerint ráadásul semmi kimutatható összefüggés nincs a végzettség és a jövőbeni karrier közt. Így hát bárki, aki jelentkezik, csakis a képességeire és a szakértelmére kell támaszkodjon.

Tavaly a világ egyik legjelentősebb könyvvizsgáló cége, a PricewaterhouseCoopers is a Punguinéhoz hasonló bejelentést tett. A cég akkor nagyon hasonlóan indokolta a döntést, szerintük ugyanis sok tehetséges szakember van, aki társadalmi háttere miatt nem tudott diplomát szerezni, de nem akar róluk csak ezért lemondani a vállalat.

Kapcsolódó cikkek

Állások, ahol diploma nélkül is sokat kereshettek

Magyarok is felkerültek a Forbes legújabb listájára

Mit kezd magával az Y generáció a munkerőpiacon?

Egyre több cég száll be a duális képzésbe Magyarországon

Ha elolvassátok a Google munkaerőfelvételről szóló oldalát, abban nem is szerepel a diploma (degree) kifejezés, de az Apple már 2012-ben is alig alkalmazott master végzettségűeket, bár utóbbi vállalatnál azért még az alapfokú diploma számított.

De akkor mégis mi alapján válogatnak, mi kell ahhoz, hogy bekerülhess a hasonló cégekhez? Hasonló esetben minden cég a meglévő, valós tudást nézi, na meg a személyiséget. A Google erre alkotott is egy kifejezést kisség fájdalmas szójátékkal: Googleyness, ami a jelölt látásmódjára utal.

Valószínűleg mégis a legkönnyebben a jelölt mögött lévő tapasztalat alapján tudnak ezután könnyen dönteni a diplomát nem néző multik HR-esei. A Business Insider például pár éve megvizsgálta az Apple dolgozóit, és azt találta, hogy alig dolgoznak a cégnél kezdők, az 5-20 éves tapasztalattal rendelkezők vannak túlnyomó többségben.

Ha marad a tendencia, és minél több cég dönt hasonlóképp, felértékelődhet a tanulmányok alatt szerzett szakmai tapasztalat, így a gyakorlati idő akár többet is érhet idővel a diplománál.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (4)

Kiss Tiborné Katika

MAGYARORSZÁGON MÉG A 2005. ELŐTTI SZAKMAI ÉRETTSÉGIKET SEM FOGADJÁK EL A FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELIN.Csak magyaráznák meg, hogy miért félnek az egyetemi tanárok, a szakmai érettségivel, és a szakmai gyakorlattal rendelkezőktől?

Nagy Krisztina

Ezt hazudjátok már 10-20 éve, de a valóságban pont, hogy egyre jobban számít a diploma.
Ma már nem is nézik embernek akinek nincs.

Nemeth Akos

A 'szakmunkásoknak' pont semmi köze a cikkhez :D

Menyhártné Lekvár Etelka

Már éppen ideje, hogy eszébe jutott valakinek. Jobb ma egy jó szakmunkás, mint 10 diplomás, aki nem művel egy szakmát sem.

Új hozzászóláshirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X