Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A szakmai gyakorlat többet fog érni a diplománál? Ezek a cégek már nem nézik a papírt

4

Ha ilyen ütemben mondanak le a papírról a legnagyobb világcégek, akkor a jövőben a szakmai gyakorlat többet érhet a diplománál. Már nem csak a startupok állnak elő a formabontó ötlettel.

Forrás: Facebook - Skool

Már nem csak startupoknál, nagy techcégeknél és pénzügyi vállalatoknál döntenek úgy, hogy egyáltalán nem nézik, milyen papírja van annak, aki jelentkezik egy állásra. Nemrég a világszerte ismert Penguin könyvkiadó jelentette be, ezentúl nem követelmény az egyetemi a felvételnél.

hirdetés
hirdetés

A cég azzal indokolta a döntést, hogy szeretnének egy sokkal színesebb, nyitottabb csapatot. Neil Morrison, a kiadó személyi ügyi vezetője szerint ráadásul semmi kimutatható összefüggés nincs a végzettség és a jövőbeni karrier közt. Így hát bárki, aki jelentkezik, csakis a képességeire és a szakértelmére kell támaszkodjon.

Tavaly a világ egyik legjelentősebb könyvvizsgáló cége, a PricewaterhouseCoopers is a Punguinéhoz hasonló bejelentést tett. A cég akkor nagyon hasonlóan indokolta a döntést, szerintük ugyanis sok tehetséges szakember van, aki társadalmi háttere miatt nem tudott diplomát szerezni, de nem akar róluk csak ezért lemondani a vállalat.

Kapcsolódó cikkek

Állások, ahol diploma nélkül is sokat kereshettek

Magyarok is felkerültek a Forbes legújabb listájára

Mit kezd magával az Y generáció a munkerőpiacon?

Egyre több cég száll be a duális képzésbe Magyarországon

Ha elolvassátok a Google munkaerőfelvételről szóló oldalát, abban nem is szerepel a diploma (degree) kifejezés, de az Apple már 2012-ben is alig alkalmazott master végzettségűeket, bár utóbbi vállalatnál azért még az alapfokú diploma számított.

De akkor mégis mi alapján válogatnak, mi kell ahhoz, hogy bekerülhess a hasonló cégekhez? Hasonló esetben minden cég a meglévő, valós tudást nézi, na meg a személyiséget. A Google erre alkotott is egy kifejezést kisség fájdalmas szójátékkal: Googleyness, ami a jelölt látásmódjára utal.

Valószínűleg mégis a legkönnyebben a jelölt mögött lévő tapasztalat alapján tudnak ezután könnyen dönteni a diplomát nem néző multik HR-esei. A Business Insider például pár éve megvizsgálta az Apple dolgozóit, és azt találta, hogy alig dolgoznak a cégnél kezdők, az 5-20 éves tapasztalattal rendelkezők vannak túlnyomó többségben.

Ha marad a tendencia, és minél több cég dönt hasonlóképp, felértékelődhet a tanulmányok alatt szerzett szakmai tapasztalat, így a gyakorlati idő akár többet is érhet idővel a diplománál.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (4)

Kiss Tiborné Katika

MAGYARORSZÁGON MÉG A 2005. ELŐTTI SZAKMAI ÉRETTSÉGIKET SEM FOGADJÁK EL A FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELIN.Csak magyaráznák meg, hogy miért félnek az egyetemi tanárok, a szakmai érettségivel, és a szakmai gyakorlattal rendelkezőktől?

Nagy Krisztina

Ezt hazudjátok már 10-20 éve, de a valóságban pont, hogy egyre jobban számít a diploma.
Ma már nem is nézik embernek akinek nincs.

Nemeth Akos

A 'szakmunkásoknak' pont semmi köze a cikkhez :D

Menyhártné Lekvár Etelka

Már éppen ideje, hogy eszébe jutott valakinek. Jobb ma egy jó szakmunkás, mint 10 diplomás, aki nem művel egy szakmát sem.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X