Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Akciózott a Hallgatói Hálózat az Educatio-kiállításon

A Hallgatói Hálózat tagjai a közoktatási konferencián
A Hallgatói Hálózat tagjai a közoktatási konferencián
Forrás: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Bekiabálásokkal zavarták meg Balog Zoltán erőforrás-miniszter beszédét a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái az Educatio-kiállítással egy helyszínen tartott közoktatási konferencián.

hirdetés
hirdetés

Az eduline tudósítója szerint a hallgatók Hoffmann Rózsa beszédének elején jelezték, hogy kérdezni szeretnének. Az előadás után az egyik egyetemista a színpadra vonult, és arról beszélt: hiába hozták létre decemberben a felsőoktatási egyeztető fórumot a rektorokkal, a HÖOK-kal és a tanári szakszervezetekkel, az erőforrás-minisztérium nem hajlandó velük tárgyalni, és nem érti, miért beszél Hoffmann sikertörténetről, hiszen a köz- és a felsőoktatásban is káosz van.

A Hallgatói Hálózat tagja azt mondta: miközben a kormány a minőség javításáról beszél, milliárdokat vonnak el a legnagyobb egyetemektől, például a Szegedi Tudományegyetemtől és az ELTE-től. Hozzátette: hiába kaptak ígéretet arra, hogy a tizenhat kérdéses szakon is lesznek állami ösztöndíjas helyek, "a ponthatárokkal könnyen lehet manipulálni a hallgatói létszámot".

Egy másik aktivista a konferencia résztvevőinek azt kiabálta: nem érti, miért a kormányzati szólamokat hallgatják ahelyett, hogy a diákok mellé állnának, pedig a kormány a pedagógusok munkáját is ellehetetleníti: a 62 évesnél idősebbekre kötelező nyugdíjazás, a tanárokra pedig bércsökkenés vár.

Az eduline tudósítója szerint vita alakult ki a hallgatóság és az egyetemisták között:  több pedagógus fütyült, és azt kiabálta, ők nem a diákokat akarják hallgatni, hanem "az ország felelős vezetőitől" szeretnék megtudni, mi várható a közoktatásban, egy férfi pedig azt mondta a HaHa aktivistájának, hogy le kellene "csavarni édesapádnak két nagy pofont, hogy nem nevelt meg".

Bemehettek Hoffmann sajtótájékoztatójára

Később a konferencia moderátora azt mondta a hallgatóknak, részt vehetnek az államtitkár sajtótájékoztatóján - két diákot be is engedtek a sajtóterembe, akik két kérdést tehettek fel, majd Balog Zoltán arra kérte őket, a tájékoztató után négyszemközt beszéljenek. A HaHa-aktivisták egy molinót is be akartak vinni a konferencia helyszínére, de azt a biztonsági őrök elvették. 

Miután beszéltek Balog Zoltánnal, Tóth Fruzsina, a Hallgatói Hálózat egyik aktivistája újságíróknak azt mondta, kaptak a minisztertől egy emailcímet, amelyre elküldhetik kérdéseiket. A megbeszélésen szó volt a 16 szak állami támogatásáról is, a tárcavezető azt mondta nekik, ezeknél a képzéseknél a 2011-es keretszámok és ponthatárok lesznek a meghatározók.

A Hallgatói Hálózat tavalyi akciója az Educatio kiállításon
A Hallgatói Hálózat tavalyi akciója az Educatio kiállításon
Forrás: Stiller Ákos

A Hallgatói Hálózat már a 2012-es Educatio kiállításon is akciózott, akkor Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnökének beszédét zavarták meg bekiabálásokkal.

Az erkölcs, a tanfelügyelet és az államosítás a téma

A konferencián egyébként Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár is előadást tart, ő a tanfelügyelet bevezetéséről, Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetője az iskolák állami átvételéről beszél, Botos Máté, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja pedig arról tart előadást, "milyen szerepe van a családnak, az iskolának és az erkölcsnek" a nevelésben.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X