szerző:
Eduline

Képzelj el egy egyetemet, amelyet kényelmesen elvégezhetsz otthonról, és mindezért még fizetned sem kell. A University of the People-nek több ezer hallgatója van.

Shai Reshef, a University of the People alapítója
©

A University of the People 2009 óta működik: az online intézmény célja, hogy olyan diákoknak is lehetőséget adjon a tanulásra, akik anyagi vagy egyéb okok miatt nem tehetik meg, hogy egyetemre járjanak.

Az egyetemnek máris több ezer hallgatója van, akik főként informatikát és üzleti ismereteket tanulnak. A magas színvonalú oktatást ígérő intézmény diákjai nem fizetnek tandíjat, sőt órákra sem kell bejárniuk. A csoporttársak az előadóterem helyett minden nap a virtuális térben találkoznak egymással, ahol megvitatják a tananyagot, sőt házi feladatot is kapnak tanáraiktól.

A különleges oktatási intézményt Shai Reshef kaliforniai vállakozó alapította, akinek húszéves tapasztalata van a nemzetközi oktatásban. Reshef 2009-ben egy szavazáson elnyerte „Az év embere” címet, és a száz legkreatívabb amerikai üzletember közé is beválasztották.

A távoktatás egyre népszerűbbé válik az Egyesült Államokban – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több száz neves egyetemi oktató vállalta, hogy ingyen ad órákat a University of the People hallgatóinak. Egyelőre a diákoknak sem kell fizetniük a tanulmányaikért, ám az egyetem vezetése azt tervezi, a közeljövőben bevezeti a vizsgadíjakat.

Bár Shai Reshef szeretné, ha egyeteme minél szélesebb szakmai támogatást kapna, az állami akkreditációt egyelőre nem sikerült megszereznie. Ennek ellenére az online képzés végén minden diák bizonyítványt kap arról, hogy sikeresen befejezte egyetemi tanulmányait. A YouTube-on több amerikai és brit egyetem videóit találhatod meg - összefoglalónkat itt olvashatod el.

A University of the People logója
©

eduline