szerző:
Eduline

Négyféle különböző számsor, négyféle ütemterv kering a felsőoktatási vezetők között arról, hogy milyen felvételi keretszámokkal tervezhetnek a következő években az intézmények. A kiszivárgott tervek csak a szereplők kedélyét borzolják, miközben hivatalos változat még jó darabig nem lesz - írja a hvg.hu.

Kétféle verzióban küldte meg az egyetemeknek a felsőoktatási létszámkeretre vonatkozó javaslatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A különbség lényegében annyi, hogy ugyanazt a közel tízszázalékos létszámkeret-szűkítést, illetve a finanszírozás tartalmi súlypontjainak a radikális megváltoztatását kettő vagy három év alatt vezénylik le. Hogyan változtatna a felvételi szabályain a kormány? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

A bölcsész- és a művészeti szakok, a jogi és a gazdasági képzések a legnagyobb vesztesek
©

A változtatás alapelvei a Széll Kálmán-terv, a modell sarokkövei pedig későbbi sajtóhírek alapján már részben ismertté váltak. A műszaki, természettudományi és informatikai keretszámok kettő vagy három év alatt megduplázódnának, az állami oktatás-, orvosi és egészségügyi képzések keretszámai szinten maradnának, minden egyéb terület keretszáma pedig három év alatt kilencven százalékkal csökkenne. A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatod el.

eduline