szerző:
Eduline

Megtiltotta a Budapesti Corvinus Egyetem rektori hivatala, hogy a felsőoktatási átalakítások ellen tiltakozó Hallgatói Hálózat az intézmény Fővám téri épületében szervezze meg a június 16-ra meghirdetett Éjszaka a felsőoktatásért elnevezésű programot. Az eduline információi szerint a diákszervezet holnap estére szervez demonstrációt, a rendezők ma este egyeztetnek a részletekről.

A csütörtöki rendezvény plakátja

„Az egyetem vezetése úgy döntött, hogy a 2011. június 16-án éjszakára (csütörtök 20.00 órától péntek reggel 8.00 óráig) tervezett hallgatói rendezvényt technikai és tartalmi akadályok miatt nem engedélyezi” – idézi a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóinak küldött levelet a Kettős Mérce blog. Csütörtökön a Fővám téri épületbe csak a corvinusos hallgatók léphetnek be, a diákigazolványokat biztonsági őrök ellenőrzik majd. A Főépületet és a Sóházat a megszokottnál jóval hamarabb, 18 órakor zárják be, a Központi Könyvtár épületét pedig 19 óráig kell elhagyniuk a hallgatóknak és az oktatóknak. A levelet Forgács Csaba campusigazgató és Trautmann László campuselnök írta alá.

A szervezők két hete egyeztettek először az egyetem rektorával, aki akkor még engedélyezte a hallgatói fórumot. A Hallgatói Hálózat képviselői ma mentek újra tárgyalni a részletekről, ekkor azonban már nemleges választ kaptak - Mészáros Tamás a program túlpolitizáltságával és technikai problémákkal magyarázta döntését az eduline-nak. "Kiderült, hogy meg kell erősíteni az ügyeletet, ez azonban költség, amit a Hallgatói Hálózat nem tud állni. Emellett úgy éreztem, hogy az egész egy olyan politikai rendezvény lesz, amely nem tesz jót a Corvinusnak" - mondta. Mészáros Tamás arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy június 16-án miért kell majd diákigazolvány az épületbe való belépéshez.

Retorziótól tartanak

"Tartunk attól, hogy lesz valamilyen retorzió, bár túlzásnak tartjuk a diákigazolványos beléptetést és az épület teljes lezárását, hiszen a mai egyeztetésen egy szóval sem mondtuk azt, hogy a tiltás ellenére megtartjuk a hallgatói fórumot. Akkor elfogadtuk a döntést, így azonban valószínűleg szervezünk valamilyen megmozdulást holnap estére" - mondta a workshop egyik, neve elhallgatását kérő szervezője, aki egyébként a Corvinus hallgatója.

Az éjszakai felsőoktatási fórum este nyolckor kezdődött volna, a program szerint Radó Péter oktatáspolitikai szakértő mellett Tamás Gáspár Miklós filozófust és Gagyi Ágnes publicistát is vitaindítóra kérték fel, éjfél után hallgatói fórumot tartottak volna a felsőoktatás tervezett átalakításáról, hajnalra pedig filmvetítést és koncerteket szerveztek. Az időpontválasztás egyébként nem véletlen – éppen huszonkét évvel ezelőtt mondta el híressé vált beszédét Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésén.

A május elején alakult Hallgatói Hálózat Facebook-oldalán az áll, hogy mindenképpen megtartják a rendezvényt, időközben négyszázan jelezték részvételüket a közösségi oldalon, információink szerint elképzelhető, hogy a Fővám téri épület előtt szerveznek majd demonstrációt. A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói önkormányzatának sajtóreferense az eduline kérdésére azt mondta, az EHÖK nem állt a rendezvény mögé, így egyelőre nincsenek információik arról, megtartja-e a Hallgatói Hálózat az éjszakai programot.

Mi az a Hallgatói Hálózat?

"Május elején kiszivárogtak tervek a felsőoktatás átalakításáról. Bár még nincsenek konkrétumok, azt tudjuk, hogy több tízmilliárd forintot fognak kivonni, intézményeket vonnak össze és szüntetnek meg, a keretszámokat jelentősen csökkentik. A tervek az érintettek bevonása nélkül, pusztán költségvetési szempontokat figyelembe véve születettek. A szakmai egyeztetések önmagukban nem vezetnek eredményre, ahhoz, hogy valóban meghallgassanak bennünket, először politikai akciókra van szükség. Ehhez pedig minél több aktív egyetemista kell, hogy amikor kijön a törvény tudjunk cselekedni és hallatni a hangunkat" - áll a Hallgatói Hálózat bemutatkozásában.

A csoport öt pontban foglalta össze a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos álláspontját. Nem tartják elfogadhatónak a "döntéshozatal módját, mert átláthatatlan és antidemokratikus", valamint a "kizárólag gazdasági racionalizáció alapján, politikai szempontok szerinti pénzkivonást", többek között azt szeretnék elérni, hogy az oktatási államtitkárság az új felsőoktatási törvényt a hallgatók és az oktatók bevonásával készítse el. "Ez a mozgósítás egy hosszútávú, hatékony hallgatói érdekképviselet kialakításának az első lépése. Úgy érezzük, hogy a nyomásgyakorlás hagyományos eszközei hatástalanok, fontos az összegyetemi összefogás, mert ez a reform mindannyiunkat érinteni fog" - írják.

eduline