szerző:
Eduline

Szükség van felsőoktatási reformokra, de az egyetemek integrációjával és a finanszírozás átalakításával kapcsolatos elképzelések mögött nem látszanak sem szakmai, sem gazdasági érvek – áll a Budapesti Corvinus Egyetem kilenc diákszövetségének közös, az eduline-hoz eljuttatott közleményében.

A Corvinus-karok integrációjának és a bolognai rendszer bevezetésének voltak hibás lépései, de semmi nem indokolja, hogy a saját kategóriájukban kiemelkedő tanszékeket más felsőoktatási intézményekhez csatolják  – olvasható a corvinusos diákszervezetek és szakkollégiumok, köztük a Rajk László Szakkollégium, az Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete és a BCE Széchenyi István Szakkollégium közös állásfoglalásában.

Élőlánc a Corvinus Fővám téri campusán
©

A hallgatók szerint a Corvinus feldarabolásával súlyos veszteségek érnék „az önszerveződő műhelyekre épülő elitképzést”, például a szakkollégiumi rendszert, amely kiemelkedő szakmai színvonalon működik. „A társadalomtudományi alapú közgazdászképzés olyan értéke a magyar felsőoktatásnak, amelynek egységét meg kell őrizni. A világ élvonalába tartozó intézményi példák (London, Koppenhága, Stockholm) bizonyítják a társadalomtudományi, gazdálkodástudományi és közgazdaságtudományi képzések közötti szinergiák erősségét. Ennek a három karnak bármilyen intézményi felállásban együtt kell maradnia” – írják.

A diákszervezetek átlátható reformfolyamatot és egyeztetéseket követelnek, „a felsőoktatásban előirányzott jelentős forráskivonás ugyanis veszélyezteti az egész felsőoktatás minőségi működését, a költségvetési szigor azt a területet sújtja, amely az ország jövőbeni versenyképességéért talán a leginkább felelős”.

"Elég nagy bajban vagyunk"
©

"Nem szabad bedarálni a Corvinust"

„Elég nagy bajban vagyunk” – így summázta a Corvinus megszüntetéséről szóló első hírek megjelenése óta eltelt napok eseményeit egy hallgató a Fővám téri épületben tartott május 10-i felsőoktatási vitán, amely alapján a diákszervezetek közleményüket megfogalmazták. Az összegyűlt száz-százötven egyetemista – zömmel szakkollégisták – között volt olyan, aki már 2010 őszén hallott pletykákat az intézmény bezárásáról, másokat azonban meglepett az egyetem „feldarabolásának” terve. A legtöbben a három eredeti „közgázos” kar, a gazdálkodástudományi, a közgazdaságtudományi és a társadalomtudományi szétszakításától tartanak, de sokak szerint az is komoly probléma, hogy a Műegyetemen – ahova a hírek szerint a közgazdász és a gazdálkodástudományi szakokat integrálnák – „más szellemben oktatnak”.

A hallgatók az államilag finanszírozott képzéseken tanulók és az intézmények számának csökkentésével is egyetértenek, szerintük azonban az integrálódó egyetemek és főiskolák listáját az oktatás minősége alapján kellene összeállítani. „Budapestnek jó egyetemei vannak, nem ezeket kell bedarálni, hogy a vidéki főiskolákra jusson energia. Ha a lábunk fáj, ne a fejünket vágjuk le” – mondta egy másik egyetemista. A Corvinus feldarabolásának tervéről és a hallgatók reakciójáról szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

eduline