szerző:
Eduline

Elhalasztotta a bíróság egy iráni férfi megvakítását. A fiatalembert azért ítélték el, mert savat öntött egy őt kikosarazó egyetemi iskolatársa arcába. A férfi elleni ítéletet szombat délben kellett volna végrehajtania áldozatának egy teheráni igazságügyi orvosszakértői intézetben.

"A Madzsid Mivahedi elleni természetbeli megtorlást határozatlan időre felfüggesztették" - olvasható az INSA állami hírügynökség weboldalán. A fiatalembert 2009 februárjában ítélték megvakíttatásra, a bíróság szerint mindkét szeme világát el kell veszítenie, mert savat öntött a házassági ajánlatát többször is visszautasító egyetemi iskolatársa, Ameneh Bahrami arcába - írja a Hírszerző.

A megvakíttatásról szóló bírói döntést Ameneh kényszeríttette ki. A több plasztikai műtéten átesett, de így is eltorzult arcú vak nő nem fogadta el a kártérítést és a börtönbüntetést, és az ítélet végrehajtására vissza is tért Iránba Spanyolországból. A bíróság két éve engedélyezte neki, hogy húsz-húsz csepp savat csepegtessen Madzsid Mivahedi szemébe.

"Annyit szenvedtem az elmúlt években, most igazán boldog vagyok" - mondta még a megvakítás elhalasztása előtt a 7sobh című napilapnak. A nő szerint a férfi szeme világának elvétele teljesen jogszerű, és ő akarja azt végrehajtani. Ha ez a vak fiatalasszonynak nem sikerülne, kijelölt orvos tenné meg helyette.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet az ítélet leállítását követelte még pénteken, mondván, a kegyetlen és embertelen büntetés kimeríti a kínzás fogalmát. A londoni központú emberi jogi szervezet szerint a nemzetközi jog alapján az iráni hatóságok felelőssége garantálni, hogy az ítéletet ne hajtsák végre.

eduline