A Miskolci Egyetem hallgatóit különleges hagyományok kötik össze – minden karon ugyanúgy rendeznek szakesteket, ahogyan régen a selmeci akadémián.
A szakest szigorú házirend szerint folyik, tisztségviselőket és elnököt választanak, ők felelnek az estély lebonyolításáért. A diákok megterített asztalok körül ülnek, a zsíros kenyér és a sör kihagyhatatlan „tartozék”. A hallgatók és meghívott tanáraik daloskönyveikből közösen régi diákdalokat énekelgetnek, minden jelenlévő egyedi, erre az alkalomra készített korsót kap, amelyből a szakest italát fogyasztja. Az est végén krampampulit, vagyis cukorral kevert, fűszerezett pálinkát szolgálnak fel - írja a Bulváros.hu.
A selmecbányai akadémiát 1735. június 22-én alapították: a bányatisztképző, kohászati és mérnökképző intézet jogutódja a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem. Forrás: Wikipedia
|
Természetesen ahhoz, hogy ezeken a különleges szakesteken részt vehessenek, mindenkinek meg kell "keresztelkedni", hiszen az új tanulók „pogánynak” számítanak: a gólyáknak részt kell venniük a balekoktatásokon, majd keresztszülőket kell választaniuk, végül a szakesten keresztelik meg őket – természetesen a szak "szen italával". Így lesz a pogányból balek, majd kohlenbrenner, firma, végzősként pedig valétáló.
A különböző karoknak különböző egyenruháik vannak: a gruben eredetileg bányász munkaruha volt, csak a bányászok és a kohászok viselhetik. Az auf bányász díszegyenruha, amelyet először a kohászok és a bányászok viselhettek a
Miskolci Egyetemen, ma már a
gépészhallgatók, gazdászok, műszaki menedzser, műszaki tanár és szervező szakosok is hordhatják. A jurátus egyenruha, valamint a bocskai és a kazinczy az újabb, bölcsész és jogász egyetemi karok viselete.
eduline