szerző:
Eduline

Mivel a magyar felsőoktatás társadalmilag szükségszerű mennyiségi növekedése lezárult, most már a minőségi fejlesztésre kell koncentrálni - mondta Szabó Gábor, a Magyar Rektori Konferencia elnöke a Népszavának.

A lap keddi számában megjelent interjúban az elnök beszámolt arról, hogy a magyar felsőoktatás minőségi és teljesítményelvű fejlesztésének kidolgozását vállalta fel a rektori konferencia a magyar felsőoktatás és tudományos élet öt legjelentősebb szervezetének segítségével. A javaslat jövő tavaszra készül el.

Szabó Gábor úgy véli: a fejlesztési elképzelések csak akkor valósíthatók meg, ha tartós pluszforrásokat kap a felsőoktatás, és ha a hallgatói létszám bekövetkező csökkenése ellenére sem vonnak el egyetlen fillért sem.

Beszélt arról, hogy a rektori konferenciának elhatározásra kell jutnia, támogatja-e az egyetemi felvételhez a kötelező emelt szintű érettségi bevezetését. Nem zárta ki, hogy az intézmények visszakapják a felvételiztetés lehetőségét.

A rektori konferencia elnöke vallja, hogy a magasan kiművelt emberfők mind jobb felkészítésében óriási a felelőssége az oktatás vezetőinek. Érdemes magasra tenni a lécet, mert a diákok utánamennek - mondta.


mti