szerző:
Eduline

Egy nigériai professzor állítja, 156 éves matematikai rejtélyt oldott meg. Ő lehet a második tudós, aki megoldott egy úgynevezett milleniumi problémát.

©

A Milleniumi Problémák hét olyan matematikai feladványt tartalmaznak, melyre 2000-ben magas pénzjutalommal járó díjat tűzött ki egy amerikai intézet. Ezek közül az elmúlt 15 évben csak egyet sikerült megfejteni.

Most azonban egy nigériai matematikus bejelentette, megoldotta az egyik problémát, ami több mint 150 éve okoz fejtörést a matematikusok számára. Dr. Opeyemi Enoch a Riemann-sejtést fejthette meg.

Ha Enoch tényleg rájött a megoldásra – egyelőre nem közölte nyilvánosan a kutatási eredményeit -, úgy egymillió dollár ütheti a markát, amit a Milleniumi Problémákat összegyűjtő intézet fizethet ki neki.

A Clay Mathematical Institute 2000-ben szedte össze a hét legnehezebbnek tartott, megfejtetlen matematikai problémát, és magas pénzjutalmat ígért azoknak, akik választ adnak az ezek által felvetett kérdésekre. Eddig csak Grigorij Jakovlevics Perelman járt sikerrel, ő 2002-ben a Poincaré-sejtést oldotta meg.