szerző:
Eduline

Öt olyan filmet gyűjtöttünk össze, amely középiskolásokról szól, de nem csak középiskolásoknak.

©

Amerikai szépség

IMDb 8,4

Lester Burnham (Kevin Spacey) átlagos férfi, szürke és unalmas fickó, aki legszívesebben folyton a tv előtt ülne. Az élete azonban egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltozik, és ennek két oka van, az egyik az, hogy ki akarják rúgni a munkahelyéről, a másik pedig, hogy elmegy a feleségével egy iskolai meccsre, ahol olyannyira megakad a szeme a lánya barátnőjén, Angelán, hogy attól kezdve képtelen kiverni a fejéből a kislányt. Amikor rájön, hogy ki fogják rúgni, ő maga is rásegít a dologra, és nem hajlandó együttműködni a vállalat költségracionalizáló szakemberével. Kihallgatja lánya és Angela beszélgetését, melyből az derül ki számára, hogy ha gyúrna egy kicsit felsőtestre, Angela nem tudná megállni, hogy lefeküdjön vele. Ezért Lesternek máris van mivel kitöltenie az idejét. Gyúr, és füvet szív, amit lánya udvarlójától, Rickytől vásárol. Eladja a modern autóját, és vesz egy régi Firebirdöt, gyerekkori álmát valósítva meg ezzel, és közben folyamatosan Angeláról fantáziál.

Billy Elliot

IMDb: 7,6

A három Oscar-díjra jelölt filmdráma főhőse Billy Elliot (Jamie Bell), aki összetűzésbe kerül nagy szegénységben élő családjával, mert a férfiasnak elkönyvelt bokszedzések helyett titokban balettórákra jár. Az 1984-85-ös észak-angliai bányászsztrájk idején játszódó alkotásban a 13 éves, elhivatott fiú küzdelmét követhetjük nyomon, amelyet azért vív önzetlen tanárával együtt, hogy ledöntse szűkebb környezete előítéleteit, és kibontakoztathassa egyedülálló tehetségét a neves londoni Királyi Balett növendékeként.
Stephen Daldry 2000-ben bemutatott filmje nemcsak szívhez szóló óda a táncművészetekhez, hanem - távolabbról nézve - az önkiteljesítés allegóriája, amely nem válhat valósággá sem szülői támogatás, sem pedig minőségi iskolai oktatás nélkül.

Egy különc srác feljegyzései

IMDb 8,1

A Stephen Chbosky hatalmas sikerű regénye nyomán készült Egy különc srác feljegyzései főszereplője az elsős gimnazista Charlie (Logan Lerman), aki mindig a partvonalról szemléli az eseményeket - egészen addig, amíg szárnya alá nem veszi két belevaló felsőbbéves. A szép és szabad szellemű Sam (Emma Watson) és vakmerő mostohabátyja, Patrick (Ezra Miller) révén Charlie új barátokat szerez, megismeri az első szerelmet, az ébredező szexualitást, féktelen bulikra és a Rocky Horror Picture Show éjféli vetítéseire jár, és közben a tökéletes dalt is keresi.

Holt költők társasága

IMDb: 7,9

Az ötvenes évek végén járunk, a konzervatív vermonti Welton Akadémiában egy új irodalomtanár érkezése borzolja a kedélyeket. Szokatlan és merész módszereivel a különc John Keating nemcsak a költészetet szeretteti meg tanítványaival, hanem új nézőpontjaival és szabadon szárnyaló szellemiségével a világnézetüket is kitágítja, és felszabadítja az intézmény által korlátok közé kényszerített gondolkodásmódjukat. Robin Williams pályafutásának sokadik emblematikus alakítását nyújtotta a karizmatikus és megzabolázhatatlan professzor szerepében, akinek rebellis tevékenységét hiba volna a lázításra leegyszerűsíteni; ő végső soron a szabadságot, illetve a pillanat megragadásának és átélésének filozofikus tanát hirdeti. Peter Weir filmjét megérdemelten jelölték négy Oscar-díjra (a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó aranyszobrot meg is kapta); az 1989-ben forgatott mozi egy fennkölt, érzelmes rapszódia arról a varázslatról, amelyre csak a legkiválóbb tanárok képesek, de akiknek sikerül, azok életre szóló hatást gyakorolhatnak növendékeikre.

Battle Royale

IMDb: 7,8

A legendás japán filmrendező, Kinji Fukasaku utolsó befejezett filmje Takami Kósun azonos című regénye alapján készült, a 2000-es adaptáció pedig legalább olyan felkavaró és brutális, mint az alapját képező bestseller. Az óriási botrányt kavaró, sok országban betiltott film egy jövőbeli fiktív diktatúrában játszódik, ahol egy véletlenszerűen kisorsolt kilencedikes középiskolai osztály tagjainak élethalálharcot kell vívniuk egymással, melynek végén az utolsó túlélő lesz a győztes. A Battle Royale pattanásig feszült és fekete humorral átitatott disztópia egy kegyetlen túlélőfilm műfajiságába csomagolva; zavarba ejtő módon mutatja be egy mikroközösség totális felbomlását. De értelmezhető annak az oktatási rendszernek a könyörtelen szatírájaként is, amely a tanulókat versenyszellemtől vérszemet kapott, könnyedén kizsákmányolható munkaerő-piaci húsáruvá változtatja.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!