szerző:
Eduline

Milyen esélyekkel indulnak a különböző szakokon végzett pályakezdők, mennyit keresnek, és mit is tanulnak pontosan? A felvi.hu-n hasznos infókat gyűjtöttek össze felvételi és diplomázás előtt állóknak. Az öt legnépszerűbb alap- és osztatlan szak után most a 6-10. helyen végzett képzésekről olvashattok.

Bruttó 138-302 ezer forint: ennyit keresnek a legnépszerűbb szakokon végzett pályakezdők
©

Az Educatio összegyűjtötte, hogy a különböző felsőoktatási képzéseken szerzett diplomával milyen szakmákban helyezkedhettek el, mennyit kereshettek, illetve azt is, hogy pontosan mit tanulhattok az adott szakon. Ehhez igénybe vették a diplomás-pályakövetési rendszer adatait, amelyek a volt hallgatók által kitöltött kérdőíven alapulnak, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ePálya portál) foglalkozás-leírásait is, a hivatalos és az intézmények honlapjain található szakleírásokat.

Az oldalon találtok a szakhoz kapcsolódó hasznos linkeket, ha pedig pályakezdők vagytok, a tapasztalataitokat is megírhatjátok. Az öt legnépszerűbb alap- és osztatlan szakon végzettek kilátásairól szóló cikkünket itt olvashatjátok.

Íme, a második öt legnépszerűbb alap- és osztatlan képzés leírása és a diákok elhelyezkedési esélyei:

6. ápolás és betegellátás

Az ápolás és betegellátás szakon ápoló, dietetikus, gyógytornász, mentőtiszt vagy szülésznő képesítést szerezhettek. A diákoknak egészségtudományt, ápolást, anatómiát, élettant, biológiát, pszichológiát tanulnak. A képzés nyolc féléves, és egy 1-4 hetes, illetve egy 14-15 hetes szakmai gyakorlatot foglal magába.

Az ápolás és betegellátás alapszakon végzettek átlagosan havi bruttó 202 ezer forintot keresnek, a pályakezdők 92 százaléka pedig diplomás munkát végez. A 2013-as diplomás-pályakövetési felmérés szerint, amelyet a 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben végzettek által kitöltött kérdőívek alapján állítottak össze, a volt pályakezdők 72 százaléka dolgozott, 2 százaléka tanult, négy százaléka pedig tanult és dolgozott is a válaszadáskor. Munkát százból három friss diplomás keresett. A nők aránya a szakon 91 százalék, mesterképzésen pedig a diákok hat százalék tanult tovább.

7. pszichológia

A hároméves pszichológia alapképzés utána hivatalosan viselkedéselemző képesítést szerezhettek, a pszichológus megnevezést csak a mesterszak elvégzése után használhatjátok, ezután pedig 3-4 év kell szakmában töltött év a szakvizsgához. A szakterület tárgyai mellett tanulhattok a tanterv tartalmaz többek között kommunikációs, etikai, jogi, statisztikai, informatikai és könyvtárismereti kurzusokat is.

Az alapdiplomával olyan feladatokat láthattok el, mint a pályaorientációs és munkaügyi tanácsadás, csoportfoglalkozások és tréningek vezetése, felmérések és interjúk készítése, pszichológiai asszisztensi munka, illetve mediáció. Ellenőrzés mellett segíthetitek klinikai szakpszichológusok, családterapeuták, gyermek-, iskola- és sportpszichológusok munkáját. A frissdiplomások többsége civil szervezeteknél, munkaügyi központokban, mentálhigiénés intézetekben, nevelési tanácsadókban vagy szociális otthonokban helyezkedik el, de dolgoznak pályakezdők kultúrmenedzserként, munkaügyi központban mentorként és személyzeti tanácsadóként is.

A pszichológus diplomával rendelkezők havonta bruttó 184 ezer forintot keresnek, a pályakezdők négyötöde pedig felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben helyezkedik el. A 2008-ban, 2010-ben vagy 2012-ben végzettek majdnem fele, pontosan 48 százalékuk ugyanakkor még tanult 2013-ban - mesterszakra a hallgatók 77 százaléka ment tovább. 16 százalékuk dolgozott, 19 százalékuk pedig tanult és dolgozott is. Százból három friss diplomás keresett éppen állást. A diákok nagy többsége (86%) nő.

Így alakul át a képzések rendszere 2016-ra

A megszűnő és új alapképzésekről itt olvashattok.

A kivezetésre kerülő mesterszakok listáját itt találjátok.

A felsőoktatási szakképzések átalakulásáról itt találjátok cikkünket.

8. turizmus-vendéglátás

A turizmus-vendéglátás alapszakról kikerülők A diákok a szállásadás, vendéglátás, utazás- és rendezvényszervezés mellett a turisztikai szolgáltatásokról és a vállalkozások működtetéséről is tanulnak. A diplomához egy felsőfokú vagy két középfokú nyelvvizsga a feltétel.

A végzettséggel elhelyezkedhettek szállodai vagy vendéglői üzletvezetőként, utazási tanácsadóként, idegenforgalmi ügyintézőként, recepciósként, de akár közgazdászként, értékesítési vezetőként, éttermi vagy rendezvényigazgatóként vagy művészeti intézmények vezetőjeként is. Van olyan pályakezdő, aki felszolgálóként, barmanként, gazdasági ügyintézőként, irodai adminisztrátorként, értékesítési, kereskedelmi, marketing vagy szállítmányozási munkatársként dolgozik. A pályakezdők többsége az értékesítés, a turizmusszervezés, a regionális fejlesztés, a kulturális örökség kezelése és a rendezvényszervezés területén dolgozik.

A pályakezdők havonta bruttó 181 ezer forintot keresnek. A volt hallgatók kevesebb mint fele (45%) nem diplomás munkakörben dolgozik. A 2008-ban, 2010-ben vagy 2012-ben végzettek körében a munkavállalók aránya 57 százalék, a csak tanulóké 5 százalék, azoké pedig, akik dolgoznak és tanulnak is, 6 százalék. Minden huszadik pályakezdő volt álláskereső. Mesterszakra minden tizedik diák ment tovább. A képzésen a hallgatók négyötöde nő.

9. általános orvos

Az általános orvosi szakon végzettek orvosdoktorok lesznek, és dr. med. univ. címet kapnak. Két évig rezidensként kell dolgozniuk, utána, egy szakvizsga letételével lehetnek teljes jogú orvosok. A diplomával elhelyezkedhettek az egészségügyben, de szakosodhattok is, hogy 4-5 év után szakvizsgát szerezve szakorvosok lehessetek: belőlük ma hiány van Magyarországon. A szakorvosképzés a rezidensi rendszer átalakításáról itt olvashattok.

Emellett elhelyezkedhettek mentőorvosként, gyógyszerismertetést végző orvoslátogatóként, házi- vagy üzemorvosként, körzeti vagy szakápolóként, kórházi asszisztensként is.

Az osztatlan orvosképzésben végzettek havonta átlagosan bruttó 302 ezer forintot visznek haza. A friss diplomások száz százaléka felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozik. A végzettek 64 százaléka kizárólag munkavállaló, 6 százalékuk tanul, 9 százalékuk pedig tanul és dolgozik is. Munkanélküli álláskereső a volt diákok egy százaléka sem volt. A férfiak és nők aránya 40-60 százalék.

10. kereskedelem és marketing

A kereskedelem és marketing alapszak a korábbi kereskedelem, kereskedelmi közgazdász tanár, nemzetközi marketing és a teljes körű minőségirányítás képzések egyesítésével jött létre. A végzettek közgazdászdiplomát kapnak, a tanterv pedig tartalmaz gazdasági és üzleti, a vevői magatartásformákról szóló és fogyasztóvédelmi, értékesítési, üzletkötési, logisztikai ismereteket is.

A végzettséggel elhelyezkedhettek piackutatóként, reklám- vagy marketingszakemberként, üzletkötőként, a külkereskedelemmel foglalkozó kereskedelmi szervezőként, de közgazdászként vagy a cég, szervezet kommunikációját felügyelő sajtófelelősként is. Van olyan pályakezdő is, aki a pénzügy, a HR, a turizmus vagy a pályázatírás területén dolgozik.

A kereskedelem és marketing alapszakon végzettek havi bruttó átlagfizetése 230 ezer forint, 73 százalékuk diplomát igénylő munkát végez. Az alapképzést 2008-ban, 2010-ben vagy 2012-ben befejezők 60 százaléka dolgozott 2013-ban, 12 százalékuk még tanult, 8 százalékuk pedig tanult és dolgozott is. Százból négy volt hallgató keresett éppen állást. Az alapdiplomások negyede megy tovább mesterszakra. A hallgatók több mint kétharmada, pontosan 68 százaléka nő.

A népszerűség szerinti top 10 képzésről kikerülők fizetése:

Szak Havi bruttó átlagbér
gazdálkodási és menedzsment 239 132
óvodapedagógus 138 807
gépészmérnöki 285 770
mérnökinformatikus 278 142
jogász (osztatlan képzés) 215 095
ápolás és betegellátás 202 847
pszichológia 184 024
turizmus-vendéglátás 181 502
általános orvos (osztatlan képzés) 302 298
kereskedelem és marketing 230 491

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!