szerző:
Eduline

Leginkább jól képzett szakmunkásokból, sofőrökből és pénzügyi munkatársakból van hiány külföldön, de informatikusokra is egyre nagyobb szükség van.

©

A Manpower Group 2015-ös, globális felmérése szerint leginkább jól képzett szakmunkásokra van szükség, különösen szakácsokra, pékekre, hentesekre, gépészekre és villanyszerelőkre. Ezután az üzletkötői, mérnöki (főleg gépész-, villamos- és építőmérnök), technikusi, és gépjármű-vezetői (különösen kamionsofőr, futár és építkezési munkagép-vezető) pozíciókat tudják a legnehezebben betölteni a munkáltatók, de a menedzserek, könyvelők és pénzügyi elemzők, adminisztrátorok, informatikusok (fejlesztők és programozók, adatbázis-adminisztrátorok, IT-menedzserek), és a munkagépkezelők után is kapkodnak.

A 2014-es évhez képest a sofőrökre nőtt meg leginkább az igény, ez a foglalkozás ugyanis tavaly még csak a tizedik helyet szerezte meg, míg 2015-ben már az ötödik legkeresettebb. A munkagép-kezelő is új a listán, tavaly csupán a tizenkettedik volt.

Az ilyen jellegű pozíciók 35 százalékát jelentkező hiányában nem tudják betölteni, 34 százaléknál a szakmai kompetenciák, 22 százaléknál a tapasztalat hiányzik. Ehhez képest csupán 17 százaléknál a munkahelyi kompetenciák, az úgynevezett soft skillek - mint amilyen a csapatjátékosság vagy a kommunikációs készség - hiánya miatt nem sikerült megfelelő munkaerőt találni.

A legnépszerűbb hazai szakképzések

2014-ben mérlegképes könyvelő OKJ-re jelentkeztek a legtöbben, ami nem véletlen, hiszen keresett és jól fizető szakmáról van szó. A lista második helyezettje a társadalombiztosítási ügyintéző, a harmadik a bérügyintéző képzés, a közgazdaságiak mellett pedig a raktáros és a targoncavezető tanfolyam is népszerű.

Eladók, vendéglátósok és technikusok kellenek az Uniónak

Képzett szakmunkásokból az Európai Unión belül is kevesebben kerülnek ki az oktatásból, mint amennyire a munkaerőpiacnak szüksége lenne.

Az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) oldalán uniószerte tesznek közzé álláshirdetéseket, az European Job Mobility Bulletin jelentés ezek alapján állította össze a legkeresettebb szakmák toplistáját. 2014 első negyedévében a legtöbb álláshirdetésben pénzügyi és értékesítési, vagy szálloda- és vendéglátóipari dolgozókat, bolti eladókat, háztartási alkalmazottakat, elektronikai és mérnök technikusokat, gépszerelőket, sofőröket, építészeket és mérnököket, valamint építőmunkásokat kerestek.

Az EURES oldalán valós időben is megtekinthető, melyek épp a legkeresettebb szakmák: jelen pillanatban leginkább bolti eladókat, telefonos ügyfélszolgálatosokat, ápolókat, kamion- és teherautósofőröket, szoftverfejlesztőket, értékesítőket, felszolgálókat és szakácsokat, fémmegmunkáló szerszámgépészeket, illetve képesítés nélküli ipari dolgozókat keresnek az Unióban, de a tagállami adatok is elérhetőek. Az Egyesült Királyságban telefonos ügyfélszolgálatosokból, szoftverfejlesztőkből és bolti eladókból van a legnagyobb hiány, míg Ausztriában főleg felszolgálókat, szakácsokat, bolti eladókat, és takarítókat, Németországban pedig ápolókat, eladókat, illetve a gyártásban dolgozókat keresik leginkább.

A szakképzésről szóló legfrissebb cikkeinket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!