szerző:
Eduline

A bölcsészek tényleg a gyorséttermekben kötnek ki? Érdemes egyáltalán diplomát szerezni? Mire számíthatnak azok, akik az érettségi után nem tanulnak tovább?

Tényleg értéktelen az érettségi?

Sokszor hallhatjátok - igaz is, meg nem is. A statisztikák azt mutatják, hogy az érettségivel rendelkező pályakezdők még mindig jobban járnak, mint azok, akik a szakiskolát választották: egy OKJ-s tanfolyam elvégzése viszont valóban előnyt jelent, míg a legnagyobb bérelőnnyel a diplomások számolhatnak, akik a szakmunkások átlagbérének dupláját vihetik haza.

Mekkora fizetésre számíthatok, ha nem tanulok tovább?

Szakmunkás végzettséggel bruttó 118 ezer forintot keresnek havonta a 17-24 éves munkavállalók. Azoknak, akiknek érettségijük van, átlagosan 133 ezer forintra számíthatnak, OKJ-s képesítéssel pedig 141 ezer forintot vihettek haza.

©

Diplomával jobban lehet keresni?

Igen, a felmérések azt mutatják, hogy a főiskolát végzett pályakezdők átlagosan 224 ezer forintot, egyetemi végzettséggel 235 ezer forintot lehet keresni az első évben.

És ha én titkárnő akarok lenni? Ahhoz mi kell, és mennyit keresek majd?

Van, ahol elég az érettségi is, de szeretik a diplomásokat, és egy idegen nyelv tudása többnyire előfeltétel. Adminisztratív és irodai alkalmazottként 156 ezer forintot lehet keresni, ügyfélszolgálati munkakörben pedig - amelynél a nyelvtudás sokszor fontosabb, mint a diploma - 200 ezer forint feletti is lehet a pályakezdő fizetés.

Bölcsészdiplomával a Mekibe? Tényleg csak ott tudok majd elhelyezkedni?

Nem. A bölcsészek és mérnökök körében ugyanakkora a foglalkoztatottak aránya. A dolgozó bölcsészeknek és a dolgozó mérnököknek hasonlóan jó munkahelyük van, mindkét kategória 71 százaléka dolgozik diplomás foglalkozásban vagy vezetőként. Az azonban tény, a bölcsészek között sok a pályaelhagyó. Részleteket itt olvashattok.

Milyen szakon végzettek keresik a legtöbbet?

A mérnökök, informatikusok és közgazdászok járnak a legjobban a diplomájukkal anyagilag. A friss diplomások fizetése alapján összeállított "rangsorra" tizenkét informatikai és műszaki, öt gazdasági-közigazgatási, egy természettudományi, egy társadalomtudományi és egy gyógyszerésztudományi kar került fel. A legtöbbet, havi nettó 284 950 forintot a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán végzettek viszik haza, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán diplomázók átlagfizetése 258 920 forint, az ELTE Informatikai Karán végzetteké pedig 257 180 forint volt a felmérés szerint. A listát itt találjátok. Ezeken az egyetemeken pedig a legtöbb végzős jó munkát talál. További részletek itt.

Hány hónap alatt találnak állást a friss diplomások?

Az orvosok tudnak a leghamarabb elhelyezkedni, ők átlagosan 2,4 hónap alatt találnak munkát. A legtöbb ideig pedig a társadalomtudományi szakokon végzettek kereshetnek. De sokat javíthat az esélyeiteken, ha már az egyetem, főiskola ideje alatt gyakornokoskodtok valahol, így már lesz munkatapasztalatotok is, sőt akár visszahívhatnak titeket arra a helyre is, ahol gyakornokok voltatok. Részleteket itt olvashattok.

Térképezd fel a munkaerőpiac lehetőségeit és az aktuális képzési kínálatot, hogy megtaláld a számodra ideális lehetőséget! Regisztrálj itt és gyere el az ingyenes HVG Állásbörzére február 25-26-án!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!