szerző:
Eduline

A hatalmas informatikushiány megmutatta, hogy milyen képzési nehézségekkel küzd a magyar oktatás, ezért több cég saját képzést indított, ami jó a dolgozni vágyóknak, a piacnak, de a képzőhelynek is.

©

Bár a KSH és a szakma által közölt adatok különböznek, de abban teljes egyetértés mutatkozik, hogy több ezer informatikai állás betöltetlen az országban, ami alaposan visszafogja a gazdasági növekedést is. Ezzel szemben Romániában néhány év alatt a GDP 3 százalékáról 6-ra emelkedett az IT- szektor hozzáadott értéke a gazdaságoz, százezer informatikus dolgozik a folyamatosan bővülő szektorban.

Bár a kezdőfizetések magyar viszonylatban is csábítóak, sokan nem szereznek rendes végzettséget a területen. Rengetegen kibuknak az egyetemről a közoktatásból eredő előképzettség hiánya miatt, hiába magasak a pontszámok az egyetemeken. A hallgatók jelentős része azért nem fejezi be a képzését, mert már az egyetemi évei alatt elmehetnek dolgozni a magyar átlagkereset felett.

Ha ezt tanuljátok, egyből találtok munkát: óriási a munkaerőhiány

Az oktatás nem megfelelő minősége is okolható azért, hogy rengeteg a betöltetlen álláshely országosan. Csak az informatikai szektorból egy siófoknyi ember hiányzik. Egyre több betöltetlen álláshely van az országban, a Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva azt írja, az idei első negyedévben a duplájára nőtt az üresen maradt munkahelyek száma.

A legnagyobb hiány OKJ-s képzettségű fejlesztőből és rendszergazdából van, illetve felsőfokú szakképzettségű és Bsc-diplomás informatikusból is nagy a hiány - az Index.

Két cég ezért meglátta a piaci rést és az informatika egyes területére koncentrálva néhány hónapos képzéseket indítottak - írja a portál. Lényegében azok is elmehetnek rendszergazdának vagy fejlesztőnek, akik korábban teljesen más szektorban dolgoztak. A magánvállalkozások mellet a kormányzat partnere, az Epam is képzéseket támogat Szegeden és Debrecenben, valamint saját oktatást is indít.

Itthon a Green Fox Academy és Codecool indít gyorstalpalókat. Előbbinél 4 hónap alatt - 1,3 millió forintos tandíj kifizetése után - már programozói képesítést lehet szerezni. A Codecool 18 hónapos képzést nyújt 1,2-1,4 millió forintért, ebből viszont csak az első év a kemény tanulás, az utolsó fél évet már gyakorlaton fejezik be a tanulók.

Ha a Codecoolnál a képzés végé kell befizetni a tandíjat, de csak akkor, ha három hónapon belül nem találnak neked munkát a cég közvetítői. A GFA esetében viszont előre fizetni kell.

Vigyázat! Erre kell lélekben felkészülni, ha informatikus lennél

Nyilván minden infós unásig látta már az IT Crowd című sorozatot, ahol a főhős már meg sem várja, hogy valaki elmondja a telefonba a problémát, egyből a gép újraindítását javasolja. Ez a valóságon alapulhat, legalábbis a neten keringő történetek alapján. A Qartz gyűjtötte össze a Redditről a legjobb reklamációkat, amikkel IT-sok találkoztak.

A GFA-nál legutóbb 21 tanulóból csak egy bukott ki, egy másik  időközben talált munkát, a többiek befejezték a képzést. A tanulóik 80 százaléka már a képzés vége előtt ajánlatot kap. Ráadásul a cég partnerei kötelezve vannak arra, hogy legalább 200 ezer forintos nettó fizetést biztosítsanak a tanulóknak - bár ennél a piacon lehet magasabb fizetést találni kezdőként.

A Codecoolnál 50-60 emberes évfolyamok vannak, amelyből 10-15 százalék morzsolódik le a gyakorlatig. Most fog végezni az első évfolyam, de úgy látják a cégnél, hogy itt már senki nem fog elbukni. Fontos, hogy a lemorzsolódásban szerepet játszik, hogy az első két hónap után még ki lehet lépni a tanfolyamokról, így biztosan csak azok maradnak, akik kellőképpen motiváltak.

Fontos kiemelni, hogy ezek a képzések nem egyenlők a felsőoktatásban szereplő, sokrétű tudással felvértező oktatással. A cégek jellemzően 1-2 szakmánál alkalmazható tudást adnak át. Ez azok számára lehet jó választás, akik tudják, hogy csak egy bizonyos területen szeretnének dolgozni, de nem szeretnének ezért legalább három évig egyetemre vagy főiskolára járni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!