szerző:
Eduline

Szívesen tanulnátok még, de már mind a tizenkét államilag finanszírozott féléveteket elhasználtátok az egyetemen az alap- és a mesterdiploma megszerzéséhez? Hogyan tovább? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Most fejeztem be az egyetemet és azt szeretném tudni, hogy OKJ-s képzésen tanulhatok-e ingyenesen a diploma után is?

Diploma után is van ingyenes OKJ-s képzés, ugyanolyan feltétlekkel szerezhetsz OKJ-s szakképesítést, mint azok, akik egyáltalán nem tanultak felsőoktatási intézményben.

A diploma ugyanis - az OKJ-s képzés ingyenessége szempontjából - nem számít szakképesítésnek, vagyis az új szabályok szerint a diploma megszerzése után akár két képzésen is tanulhattok állami támogatással.

A dolog egyébként fordítva is igaz: ha OKJ-s szakképesítést szereztetek, attól még tanulhattok állami ösztöndíjas hallgatóként valamelyik egyetemen vagy főiskolán, ha eléritek a felvételi ponthatárokat.

Melyek a legnépszerűbb képzések?

Elsősorban azokon a képzéseken jelennek meg a diplomások, amelyek előfeltétele az egyetemi, főiskolai diploma, vagy érettségivel elkezdhető felsőfokú közép- vagy emelt szintű tanfolyamokról van szó. A diplomások körében kedvelt képzések a pénzügyi témájú tanfolyamok: például a pénzügyi és számviteli ügyintéző, a mérlegképes könyvelő, az adótanácsadó képzések.

Ilyen vizsgákra készülhettek, ha OKJ-s képzésen tanultok

Már OKJ-s képzésen tanultok vagy szívesen elkezdenétek egy kurzust? Akkor érdemes tudni, hogy milyen vizsgákra számíthattok, mielőtt megkapnátok a bizonyítványotokat. Mi az a komplex szakmai vizsga? A komplex szakmai vizsgát vizsgabizottság előtt kell letenni. A komplex szakmai vizsga az elméleti és gyakorlati képzés során megtanultakat és a vizsgakövetelményben előírtakat egységesen méri - írja az Oktatási Hivatal.