szerző:
Eduline

Havonta nettó 134-214 ezer forintot keresnek, és 3-6 hónap alatt tudtak elhelyezkedni a társadalomtudományi szakokról kikerülő friss diplomások. Sorozatunkban a diplomás-pályakövetési rendszer 2013-as adatait dolgozzuk fel.

©

A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karának volt hallgatói havonta nettó 214,74 ezer forintot keresnek, és 3,3 hónap alatt találtak állást. Más szakterületen a végzettek 11,4 százaléka, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben pedig 8,2 százalékuk helyezkedett el.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán végzettek átlagosan nettó 155,55 ezer forintot visznek haza havonta, és 4,57 hónap alatt tudtak elhelyezkedni. A pályaelhagyók aránya 12,8 százalék, nem diplomás munkakörben pedig a volt hallgatók 17,4 százaléka dolgozik.

Mit mutatnak az adatok?
A diplomás-pályakövetési rendszerben az egyetemek, főiskolák azt mérik fel, mennyit keresnek, milyen gyorsan találnak munkát, diplomát igénylő munkakörben helyezkednek-e el a pályakezdők. A 2013-as adatok a 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben végzett hallgatókra vonatkoznak (a rendszerben egyelőre azoknak az intézményeknek az adatait lehet elérni, amelyekben a válaszadási arány meghaladta a tíz százalékot).

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának friss diplomásai havonta átlagosan nettó 146,78 ezer forintot vittek haza, és 5,85 hónap alatt szereztek munkát. Más szakterületen a hallgatók 9,2 százaléka, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben pedig minden negyedik pályakezdő helyezkedett el.

A veszprémi Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának volt hallgatói havonta nettó 134,78 ezer forint - a pályakezdők átlagosan 5,11 hónap alatt találtak állást. A végzettségéhez nem kapcsolódó munkát a friss diplomások 11,4 százaléka, felsőfokú végzettséget nem igénylőt pedig 14,1 százalékuk végez.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen diplomát szerző bölcsészek nettó 139,51 ezer forintos bért kapnak, és 4,44 hónap alatt tudtak elhelyezkedni. A pályaelhagyók aránya 15,7 százalék, a nem diplomás munkakörben dolgozóké pedig 21,6 százalék. A budapesti egyetemek fizetési adatait itt, a vidékiekét pedig itt nézhetitek meg. Milyen diplomával lehet a legjobban keresni? Részletes összefoglalónkat itt találjátok.

Pályakezdő fizetések

Ennyit keresnek a gazdasági diplomások

Erre számíthatnak a bölcsészek

A műszaki szakokról kikerülők tapasztalatai

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!