szerző:
Eduline

22 éves korig iskolarendszerű oktatás formájában ingyenesen is el lehet végezni az OKJ- tanfolyamokat, a...

Több száz OKJ-s tanfolyam közül lehet választani, az árak különbözőek

22 éves korig iskolarendszerű oktatás formájában ingyenesen is el lehet végezni az OKJ- tanfolyamokat, a felnőttképzésért azonban fizetni kell. Az OKJ-képzések árai intézményenként változóak, a hosszabb tanfolyamok pedig általában drágábbak is.

Hiányszakmák

Országszerte hiány van szakácsokból - a tanfolyamok ára között azonban nagy a különbség. A tíz hónapos képzésért több budapesti oktatóközpontban 210-220 ezer forintot kell fizetni, de van olyan iskola is, amely 235-240 ezer forintért hirdeti a tanfolyamokat. Vidéken kevesebbet kérnek: Szegeden 95 ezer forintért is el lehet sajátítani az alapokat. Milyen OKJ-s végzettséggel lehet könnyen elhelyezkedni? A hiányszakmákról itt olvashatsz.

Egy kis szerencsével az informatikával foglalkozók is találnak jól fizető állást: Budapesten a hét hónapos webdesigner tanfolyam 160-170 ezer forintba kerül, míg rendszergazdának - tizenegy hónap alatt - 200 ezer forintért lehet tanulni, a C++ programozó képzésért pedig 190-200 ezer forintot kell fizetni.

A rövidebbek olcsóbbak is

Az idegenvezetői tanfolyam a legtöbb helyen 100-120 ezer forintba kerül, ezért az összegért tíz hónapig tanulhatnak a hallgatók. Máshol már kilenc hónap alatt is el lehet végezni a képzést: Budapesten 130-140 ezer forintot, a vidéki nagyvárosokban 90-110 ezer forintot kérnek az intézmények a jelentkezőktől.  

Az egy hónapos gépíráskurzus nemcsak jóval rövidebb, hanem olcsóbb is, mint a többi képzés: Budapesten és vidéken is lehet találni tanfolyamot 28-40 ezer forintért. A bérügyintézői végzettséget is gyorsan és viszonylag olcsón lehet megszerezni: hat hónap alatt, 40-50 ezer forintért. Az OKJ-képzésekről bővebben itt olvashatsz.