szerző:
Eduline

Tavasszal érettségiztetek vagy diplomáztatok, nem tanultok tovább, és még állást sem találtatok? Hamarosan fizetnetek kell egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis TB-t.

Pontosan mikortól és mennyit kell fizetnetek? Ezekre a kérdésekre is válaszolunk.

©

Kiknek kell fizeni?

TB-járulékot azoknak kell fizetnie, akiknek megszűnt a tanulói vagy hallgatói jogviszonya, és még munkát sem találtak. Ez azt jelenti, hogy ha nyáron érettségiztetek vagy diplomáztatok, akkor már december közepétől megszűnhet a TB-tek. Fontos, hogy a "majdnemdiplomások", tehát az államvizsgázott, de a nyelvvizsga miatt még diplomát nem szerzett volt hallgatóknak is fizetniük kell.

Mikortól kell fizetni?

A diákigazolványotok érvényességi idejét követő 46. naptól már él a fizetési kötelezettség.

Mekkora az összeg?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2017. január 1-jétől 7.110,- Ft (237,- Ft/nap), amelyet a bejelentkezés időpontjától havonta kell fizetni.

Ingyenes OKJ-s képzésre jelentkeznétek? Ezzel a keresővel találhattok rá a megfelelő kurzusra

Milyen OKJ-s képzéseket végezhettek el államilag támogatott formában? Sokan kérdeztétek, hol találjátok az ingyenes kurzusok listáját - ebben a cikkben megtaláljátok a választ. Ahogy arról már többször beszámoltunk, az első és a második szakképesítés megszerzése ingyenes - akkor is, ha már van például diplomátok. Vannak azonban feltételek, amelyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy ingyen tanulhassatok.