szerző:
Eduline

Érdekes tesztet tett közzé az IFLScience, a kérdésekre a topegyetemeken tanulók többsége nem tud helyesen válaszolni.

©

Az IFLScience közzétett egy Shane Frederick által 2005-ben megalkotott kognitív reflexiós tesztet, ami csak három kérdésből áll. Most a Yale-en dolgozó professzor úgy állította össze a kérdéseket, hogy már ebből a három kérdésből jól le lehessen mérni, mennyire logikusan gondolkodik valaki.

Lássuk a kérdéseket, amire a leghíresebb egyetemeken tanuló diákoknak mindössze 17 százaléka adott mindhárom esetben helyes választ.

©
  1. Egy baseballütő és egy baseball-labda 1,10 dollárba kerül. A baseballütő 1 dollárral kerül többe a baseball-labdánál. Mennyibe kerül a labda?
  2. Ha 5 gépnek 5 percbe telik 5 egységet legyártania, akkor mennyi idejébe kerül 100 gépnek 100 egységet?
  3. Egy tó felszínén egy kis területet befed a vízililiom. Ahogy terjed, minden nap duplájára nő a növény által befedett terület mérete. Ha 48 napba telik befednie az egész tavat, mennyi időbe telik befedni a tó felét?

Ha minden kérdésre válaszoltatok, akkor a hvg.hu cikkében nézzétek meg a helyes válaszokat.

Ingyenes, online IQ-teszt: derítsd ki, hány pontot szereznél!

Ha beszéltek angolul, és szeretnétek megtudni, egy online teszt szerint mekkora az intelligenciahányadosotok, ezt az oldalt érdemes megnéznetek. A free-IQtest.net oldalon egy húsz kérdésből álló, számtani, térbeli és logikai feladatokat tartalmazó tesztet tölthettek ki, némi angoltudásra szükségetek lesz. Időlimit nincs, ha megvagytok egy feladattal, kattintsatok az alatta lévő kék mezőre, így továbbléphettek a következő feladathoz.