szerző:
Eduline

Belegondoltál már abba, milyen érzés, hogy 1 millió robot vár arra, hogy boldogan elvégezze a munkádat? El tudod hinni, hogy a filmekben megjelenő történetek valóban a ránk váró jövőt festik le? Ez, a ma utópisztikusnak ható világ már nincs is olyan messze, de hogyan érdemes felkészülni erre a jövőre? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, ha kilátogatsz a május 17-én kezdődő Future Work Festivalra.

Minél előbb elkezdjük a felkészülést, annál jobban tudunk majd érvényesülni a jövőben. Most kell belevágnunk, és látnunk, hogy ebben a folyamatban mennyi résztvevőnek van fontos szerepe: a munkavállalóknak, céges döntéshozóknak, oktatásnak.

Habár az oktatás „csathajója” túl nagy és nem elég fordulékony hogy gyorsan reagáljon, de látom a próbálkozást, és azt is, hogy magánkezdeményezések (mint Skool vagy Codecool) mennyire hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy releváns ismereteket szerezzünk.” – így beszélt a kérdésről Veres Rita SingularityU Budapest nagykövete.

Sok embernek félelmetes lehet ez a jövőkép, de érdemes technikai oldalról is megnézni. Mennyivel megkönnyítették az eddigi fejlesztések az utóbbi száz évben az életünket. Véget érhet az értelmetlen munkák ideje, hisz mindenkinek vannak feladatai, amiket látva felsóhajt, bár ne kellene ezzel foglalkoznom, ezt egy gép is megoldja. És tényleg!

 

Annak idején a komputereket is nehéz volt elképzelni (eredetileg emberekre használták ezt a megnevezést) ma pedig senkinek eszébe sem jutna, hogy kézzel álljon neki a számítógépe feladatainak.” – vélekedik Veres Rita.

Azonban felmerül a kérdés, napjainkban jó ötletnek számít-e olyan szakmát tanulni, aminek elvégzését könnyű robotokkal helyettesíteni. Hisz már most látunk olyan ttevékenységeket, amiket amelyek könnyen kiváltanak a robotok, gondoljunk például az önvezérelt autókra.

Évek óta beszélünk a STEM szakadékról, azaz a science, technology, mathematics, engineering téren látható hiányról. Ezek mindenképpen keresettek lesznek a jövőben is.

Ha belegondolunk, hogy egy olyan világ felé közelítünk, ahol a technika olyan szinten fejlett, hogy nincs akadály az emberi munkaerő pótlásában és felváltásában, akkor sem szabad elfejtenünk, hogy vannak olyan emberi értékek, melyek öröknek számítanak. Ilyen a kritikus gondolkodás, érzelmi intelligencia vagy a kreativitás

Az elsőt különösen kiemelném, ahhoz hogy eligazodjunk ez gyorsan változó világban fontos, hogy tényekre, adatokra alapozzunk, tudjunk megkérdőjelezni dolgokat és véleményt formálni.”

 

©

Ahhoz, hogy a munkaerő-piacon a jövőben is könnyen képesek legyünk megtalálni a helyünket, fontos, hogy el tudjunk igazodni a világban. Minél jobban képben vagyunk az újdonságokkal szakerületünkön - olvasunk blogot, könyvet, veszünk rész szakmai közösségek munkájában, megyünk el képzésekre (akár saját zsebből finanszírozva) - annál jobban értjük, merre halad a jövő. Mivel a szakmák átalakulnak, el kell fogadunk, hogy bármi, amit eddig megtanultunk érvényét vesztheti (bár megmarad értékes tanulási tapasztalatnak!).

Future Work Festival

Szerezz ingyen belépőt a Future Work Festivalra! Nem kell mást tenned, mint kitölteni az alábbi kérdőívet!

Lehet majd otthonról dolgozni? Milyen munkakörök lesznek és mit kell tanulni? Netán mindent robotok végeznek majd az emberek helyett? Tudd meg, hogy mi vár Rád a jövő munkahelyén és tarts velünk a Future Work Festivalon! A részletes programot itt találod.

Az, hogy a jövő milyen irányba megy, csak rajtunk áll.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy hol áll a technológia, az AI valóban sok változást fog előidézni, de még azért odébb van, és azt se felejtsük el, hogy mi emberek alakítjuk, fejlesztjük. Az emberi gondolkodás, kreativitás, intuíció, csapatmunka mindig fontos lesz. Ha egy gép fel is ismeri például az érzelmeket, nem érti azokat.

 

Ha érdekesnek tartod ezt a jövőt, kíváncsi vagy, hogyan tudod felkészíteni magadat, mit érdemes tanulni és hogyan kell elképzelni a világot, akkor regisztrálj most és legyél te is ott május 17-én az Akváriumban a Future Work Festivalon.