szerző:
Eduline

Télen érettségiztetek vagy diplomáztatok, vagy nyáron fejezitek be a középiskolát, egyetemet? Erre kell figyelnetek.

©

Ha az érettségi vagy a diploma megszerzése után nem folytatjátok a tanulmányaitokat, és munkát sem találtok, saját zsebből kell fizetnetek az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a TB-t, amelyért cserébe az ingyenes egészségügyi alapellátást kapjátok. Így nézhetitek meg, hol jár diákkedvezmény.

A havi 6930 forintos díj fizetését a tanulói vagy hallgatói jogviszony megszűnése után 45 nappal kell elkezdenetek. Bár az őszi félévre szóló diákigazolvány-matricák március 31-ig voltak érvényések, a hallgatói jogviszony már a záróvizsga-időszak, illetve az érettségi időszak utolsó napján megszűnik. A részleteket a NAV honlapján találjátok.

Nem kell fizetnetek, ha újabb tanulói vagy hallgatói jogviszonyt létesítetek, ha munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban álltok, esetleg álláskeresési támogatásra (azaz munkanélküli segélyre), táppénzre, terhességi-gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra vagy segélyre, gyermeknevelési támogatásra, ápolási díjra vagytok jogosultak, vagy rászorultság alapján mentességet kaptok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!