szerző:
Eduline

Azt tudtuk, hogy az egészséges fejlődésben hatalmas károkat okoz egy alkoholista vagy agresszív szülő, az újabb eredmények további aggodalomra adhatnak okot.

©

A kutatást vezető Eli Puterman, a kanadai Brit Kolumbiai Egyetem fitnesz-, öregedési és stresszlaboratóriumának igazgatója szerint a gyerekkori stressz növelheti a kockázatát annak, hogy a kromoszómák végén található telomerek megrövidülnek, ez együtt járhat a felnőttkori betegségek és a korai halál rizikójának emelkedésével. A telomer védi a kromoszómát azoktól a károsodásoktól, amelyek a sejtöregedést és a korai halált idézik elő.

Minden egyes nagy gyerekkori trauma 11 százalékkal növelte a telomer megrövidülésének kockázatát - állapították meg a kutatók. Figyelembe vették a sejtöregedést előidőző egyéb tényezőket - a dohányzást, az iskolázottságot, az anyagi helyzetet, a kort, a testsúlyt és a kórelőzményeket - is. A nagy traumák közé számítottak az alkoholista vagy drogos szülő, a bántalmazás, az évismétlés és a család anyagi nehézségei. A kutatók úgy találták, hogy a lelki és szociális jellegű stressz erősebben befolyásolja a telomerrövidülést, mint a pénzügyi gondok.

Több tízezer gyerek veszélyben van Magyarországon

A pedagógusokban nem bíznak a szülők baj esetén. 23 ezer gyerek él ma gyermekvédelmi gondoskodásban. 140 ezer veszélyeztetett gyerek van hazánkban, őket bármikor kiemelhetik családjukból - írja közleményében az SOS Gyermekfalu. A közlemény szerint a gyerek családból való kiemeléséhez gyakran elég, ha a szülők elvesztik munkájukat, esetleg megromlik az egészségi állapotuk.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői hozzátették, ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek, aki gyerekkorában sok stresszt él át, annak rövidebb lesz a telomere, csak a kockázat növekedését.

A kutatók 4598 résztvevő - 50 év feletti férfiak és nők - nyálmintájának DNS-ét elemezték. A résztvevők 1992 és 2008 között kérdőíveket töltöttek ki az életük során akár gyerekként, akár felnőttként átélt traumákról, majd a tudósok összevetették az eredményeket a telomerek méretével. Azt nem bizonyították, hogy a gyermekkori traumák okozzák a telomer rövidülését, csak azt vették észre, hogy kapcsolat van a két dolog között.

Korábbi tanulmányok a szív- és tüdőbetegségek, a diabétesz, az Alzheimer-kór és egyes ráktípusok kockázatával hozták összefüggésbe a telomer hosszúságát. Más kutatások azt mutatták ki, hogy a stressz felgyorsíthatja az immunrendszer öregedését és a sejtműködés romlását idézheti elő - tették hozzá a tanulmány szerzői.

Tuskó, erőszakos osztálytársaid voltak? Három magyar iskolában leszámolnak velük

Három iskola próbálja ki a finn modellt, ami segít az iskolai erőszak visszaszorításában. Az iskolai zaklatás már sokszínű formát öltött világszerte: csófolódás, verekedés, zsarolás, internetes zaklatás. A diákok életét megkeserítő állapotok miatt külön módszereket próbálnak meg kidolgozni a felszámolásukra.