szerző:
eduline/mti

Remekül tippelték meg, hogy ki nyeri idén a közgazdasági Nobel-díjat.

A popkultúra leghosszabb rajzfilmsorozata már 2010-ben azon rugózott, hogy ki nyerheti a Nobel-díjakat. Hagyományosan minden évben megjelenik az esélyesek listája egy fogadási irodánál a győztesek bejelentését megelőző héten, egy hasonló fogadás kapott helyet a sorozatban.

A kissé esetlen stréber, Milhouse van Houten (Bart legjobb barátja) tökéletesen tippelte, hogy az amerikai Massachussetts Institute of Technology-n oktató Bengt Holmströmnek jár a következő Nobel-díj. Erről az MIT nem volt rest tweetelni:

Oliver Hartnak és Bengt Holmströmnek október 10-én ítélték oda a Nobel-díjat. Munkájuknak köszönhetően jobban megérthetők a valós életben az üzleti szerződések és lehetséges buktatóik.

A modern gazdaságot szerződések hálózata működteti és fogja rendszerbe. Szerződések szabályozzák például valamely vállalat részvényeseinek és vezetésének a kapcsolatát, a biztosító társaságok és ügyfeleik, vagy a közintézmények és beszállítóik viszonyát. Az eleve érdekellentétek rendezésére létrejött ilyen és más hasonló szerződéseket a kölcsönös előny garantálása érdekében nagy gonddal és odafigyeléssel kell megtervezni.

Az idén díjazott tudósok olyan, a legkülönfélébb tényezők ütköztetésére alkalmas átfogó elméleti keretrendszert dolgoztak ki szerződések megtervezésére, amely lehetővé teszi például a cégvezetők teljesítmény-alapú javadalmazását, vagy a leírások és költségmegosztás alkalmazását a biztosításoknál, illetve a közintézmények egyes funkcióinak a privatizálását.