szerző:
MTI

Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) néven folytatja munkáját januártól a Foglalkoztatási Hivatal (FH), amelybe december...

©

Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) néven folytatja munkáját januártól a Foglalkoztatási Hivatal (FH), amelybe december 31-én beleolvadt az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI).

A hivatal szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő feladatkörében kidolgozza az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) tervezetét és harmonizálja a nemzetközi rendszerrel, valamint a foglalkozások egységes rendszerével.

Egységes alapelvek szerint fejleszti az országos modultérképet, ellátja a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatos feladatokat, kidolgozza az európai követelményekhez illeszkedő szakképesítések egyenértékűségének feltételrendszerét, a magyarországi és nemzetközi képesítések összehangolását, valamint az Európai Képesítési Keretrendszer magyar adaptációját. 

Gyűjti és elemzi a külön jogszabályban meghatározott felnőttképzési statisztikai adatokat, szervezi a pedagógusok, andragógusok és az oktatási intézményvezetők szakmai továbbképzését, valamint a speciális szakiskola szakmai tanulmányi versenyeit. Szervezi a szakmai tankönyvek kidolgozását, valamint működteti a kiadásukat, illetve a forgalmazásukat, koordinálja a szakközépiskolai szakmai érettségi tantárgyak követelményének és a szakmai érettségi tételeknek az egységes elvek szerinti kidolgozását. 

A hivatal a szakképesítésekkel összefüggő feladatai keretében kidolgozza és gondozza a szakmai és vizsgáztatási követelmények elkészítésének egységes alapelveit is.