szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a gazdaság válsága alapvetően befolyásolja a szakképzés helyzetét is, ezért azt kérik, vonják vissza a szakképzési törvényt és a végrehajtási rendeletet.

Közleményükben azt írják, fokozott figyelemmel kísérik a vírusjárvány alakulását és annak gazdasági következményeit. Vizsgálják azt is, hogy a krízis hogyan hat és befolyásolja a magyar szakképzést, az abban tanulók és dolgozók helyzetét, életét – írják. A PSZ arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a gazdaság válsága alapvetően befolyásolja az ahhoz szorosan kapcsolódó szakképzés helyzetét.

Ezért azt kérik közleményükben, hogy a szakképzési törvényt és a végrehajtási rendeletet vonják vissza. Ezt azzal indokolják, hogy a duális szakképzésben az elmúlt években a tanulók jelentős arányban kerültek ki az iskolai tanműhelyekből szakmai gyakorlatra vállalkozókhoz. A szakképzési törvény a tanulók jelentős részénél a tanulói státuszt munkavállalói státuszra akarja alakíttatni, miközben a tanulószerződések száma járvány nélkül is mintegy ötezerrel csökkent 2017 óta – írják.

A szakszervezet szerint a gazdasági válság lehetetlenné fogja tenni a tanulók számára a vállalkozói szféra szereplőivel kötött tanulói munkaszerződések megkötését. „Tekintettel arra, hogy a tanulók jelentős számban maradhatnak vállalati gyakorlóhely nélkül - ami nem csupán továbbtanulásukat, de közép- és hosszú távon a magyar gazdaságot is veszélyezteti -, számukra biztosítani kell az iskolai tanműhelyeket” – olvasható a közleményben.

A fent említett folyamatok kapcsán a PSZ megemlíti a korábbi követeléseit, melyeket szerintük a jelenlegi helyzet megerősít. Továbbra sem értenek egyet azzal, hogy a szakképzésben foglalkoztatottakat meg kívánják fosztani közalkalmazotti státuszától. Szerintük a gazdasági válság arra hívja fel a figyelmet, hogy veszélyes a szakképzésben dolgozók egzisztenciáját megingatni, elbizonytalanítani, mert megbízható munkájuk most a szakképzés, de az egész magyar gazdaság jövőjének letéteményese” – írják.

Mi lesz a szakmai vizsgákkal a járvány idején?

Nem csak a végzősök és a felvételizők vannak különös helyzetben. Az érettségik mellett a szakmai vizsgák helyzete is kérdéses. Mutatjuk, mit az Emberi Erőforrások Minisztériumának válasza a kérdésre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!