szerző:
Szponzor tartalom
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Önkéntesség, nyelvtanulás, duális szakképzés, munka itthon vagy külföldön – egy sikertelen felvételi után sem dől össze a világ, még számos lehetőség áll előtted. Egyelőre még keveseknek jut eszébe a duális szakképzés felé venni az irányt, pedig a szakmatanulás számtalan előnnyel jár. Különösen, ha műszaki hiányszakmát választasz.

Nem vettek fel a kiválasztott egyetemi, főiskolai képzésre? Most mindenki ünnepel a környezetedben, kivéve téged? Mások tervezgetik a jövőt, az izgalmas egyetemi éveket, csak te nem tudod, hogy mi lesz veled? Lehet, hogy most rettentő csalódott vagy, mégsem kell, hogy világvége hangulatod legyen.

Sőt. Ilyenkor persze nem könnyű meglátni a kiutat, de igenis bőven van más megoldás. Miért ne tekintenél lehetőségként a kialakult helyzetre? Még az is lehet, hogy a végén sokkal jobban jársz a B- vagy a C-tervvel.

Önkéntesség – Vietnámtól a Galápagos-szigetekig

Ha van rá lehetőséged, dönthetsz a gap year mellett is, ami azt a nyugati országokban több évtizede bevett szokást jelenti, amikor a frissen érettségizett diákok az egyetem vagy a főiskola előtt egy évet külföldön önkénteskednek, vagy csak utazgatnak.

©

Ez pedig nem csupán arra jó, hogy világot láss és tapasztalatot szerezz. Az ilyen típusú gap year során, amikor a munkádért elsősorban szállással és étkezéssel „fizetnek”, számtalan új képesség és némi önállóság elsajátítása mellett nyelvet is tanulhatsz. Ráadásul egy sikeres gap yeartől csak még jobban megismered önmagadat, és alaposan átgondolhatod álmaidaat, karrierterveidet.

A lehetőségeket érdemes keresni a különböző Youth- és Volunteering-portálokon, felvenni a kapcsolatot hazai és nemzetközi civil szervezetekkel, hogy megtaláld a neked megfelelő úti célt. Valószínűleg néhány repülőjegy árát mindenképpen rá kell majd szánnod a projektre, cserébe sok kalandban lesz részed, új barátokra, közösségre találhatsz, akikkel ráadásul nemes ügyért dolgoztok közösen.

Értékes munkatapasztalat

Az átlagos magyar 18 évesnek azonban sokkal reálisabb cél lehet az érettségi utáni „kényszerszünetben” olyan munkát találni, amely nem igényel különösebb képzettséget. Miközben arra készülsz, hogy egy jobb felvételi eredményért újból nekifuss az érettséginek vagy a nyelvvizsgáknak, munkatapasztalatot szerezhetsz. Ez később, a diploma után jól mutat majd a CV-ben, és könnyebben nyit majd utat a munka világába, mert értékes hivatkozási alap lesz. Ha ráadásul a tervezett karrieredhez kapcsolódó munkát találsz, az értékes szakmai tapasztalatot adhat.

A munkával töltött egy vagy több év alatt összespórolt pénzed ezen felül alapot nyújthat a későbbi tanulmányokhoz, amikor tandíjat, továbbá kollégiumi szobát, albérletet kell fizetned, nem is beszélve a többi költségről, ami még felmerülhet. Ha külföldön találsz állást, van rá esély, hogy a versenyképes fizetésnek köszönhetően még többet tehetsz félre az egyetemi évekre, ráadásként anyanyelvi környezetben, „éles helyzetekben” tanulhatod nyelvet.

„Tudás 4.0”

Érdekes, hogy a számodra legkézenfekvőbb megoldás itthon (egyelőre) még kevéssé ismert: a duális szakképzés. A gyártási szektorokban végbemenő széleskörű digitalizációt és robotizálást Ipar 4.0-ként, negyedik ipari forradalomként szokás aposztrofálni. Az új trend pedig már jelen van a középfokú szakmai képzésben is. A duális szakképzés egy 2 éves közbeeső „lépcsőfokot”, avagy gap yeart jelent, cserébe a diplomás képzésed gyakorlati megalapozását akár professzionális nagyvállalati környezetben, és éles gyártási szituációkban sajátíthatod el. A végén pedig olyan szakma lesz a kezedben, amit azonnal, jelentős jövedelemelőnnyel tudsz hasznosítani, ha úgy alakul.

A duális szakképzés ugyanis azt jelenti, hogy a kiválasztott szakma elméleti alapjait egy oktatási intézményben, míg a gyakorlati tudást vállalatoknál, valós közegben sajátíthatod el.

©

Mivel iskolarendszerű oktatásról van szó, a képzés ingyenes, és élvezheted a diákigazolvány előnyeit. Továbbá a duális képzésben a cégek – jogszabályi kötelezettség alapján – havi tanulói juttatásban részesítenek, amelyet gyakran további előnyökkel is megfejelnek, hogy a legkiválóbb fiatalokat csábíthassák magukhoz. A kezdő juttatás mértéke havonta 22-25 ezer Ft/hó, szakmától függően, melyet egyes vállalatok egyből meg is dupláznak.

A multinacionális cégek gyakran ingyenes nyelvtanulási lehetőséget is biztosítanak a szakmai képzés során, és a legjobbak számára ezzel együtt a külföldi szakmai részképzés lehetősége is megnyílik, akár az Erasmus+ keretei között.   

Ami szintén fontos, hogy a technikusi (OKJ 54-es szintű) képzések sikeres elvégzése szakirányú továbbtanulás esetén 32 többletpontot jelent a felvételinél.

 Volt olyan tanulónk, aki családi nyomására, egy elrontott emelt szintű érettségi után, sima gimnáziumból került hozzánk mechatronikai technikusnak. Eleinte egyáltalán nem volt motivált, ám végül annyira megnyertük, hogy ezüst díjat hozott az országos szakmai versenyről, a Szakma Sztár Fesztiválról.  A képzés után másfél évet töltött a berlini Siemensnél, majd visszajött, és most Budapesten dolgozik, a turbinalapát-gyárunkban – meséli Gmoser Anikó, a Siemens Képzési Központ vezetője.

A szakember szerint a legszorgalmasabb, legelhivatottabb diákokért szabályos harc folyik a munkaerőpiacon. „A Szakma Sztáron például még le sem lép a tanuló a dobogóról, a névjegykártyák már a zsebében vannak, több nagy cég komoly ajánlatai közül válogathat. De ugyanúgy két kézzel kapkodnak a nálunk végzett összes mechatronikai technikusért, ipari gépészért, gépi forgácsolóért, CNC-gépkezelőért, illetve hegesztőért. Egyharmaduk továbbtanul, kétharmaduk viszont automatikusan elhelyezkedik nálunk.”

Ez is pálya a multiknál…

Hiába a vonzó anyagi lehetőségek és karrierkilátások, ami külföldön bevett, az nálunk még szokatlan, hogy tudniillik a diplomás képzettséghez gyakran középfokú szakmai végzettségen és munkatapasztalaton keresztül vezessen az út. Nálunk sokakban még egy hagyományos kép él a kékgalléros munkakörökről, azonban az automatizálásnak és a digitalizációnak köszönhetően ma jóval összetettebb és tudásigényesebb például egy fémmegmunkáló központ üzemeltetése, karbantartása, programozása. Ráadásul azok, akik duális képzés keretében az egész szakma spektrumára ráláttak, sokkal tudatosabban választanak majd szakirányt is az egyetemen – a feleslegesen megkezdett félévek helyett.

A Siemens Képzési Központ - versenyelőnyben

A 2012 szeptembere óta működő budapesti Siemens Képzési Központ egyszerre kínál érettségit követő OKJ-s gépipari és elektronikai duális szakképzést, illetve lehetőséget biztosít a duális felsőoktatásban tanuló gépészmérnök és villamosmérnök hallgatók gyakorlati képzéséhez is. A tanműhelyekben jelen vannak a piacvezető technológiák, a 3D nyomtatástól a VR szimulátoron keresztül az 5-tengelyes CNC központig.

Diákok a képzésről

„Az interneten láttam először a hirdetésüket, bemutattak többféle lehetőséget, milyen szakmák közül is lehet választani. Sima, nem műszaki gimnáziumból kerültem be, ez is azt mutatja, hogy mindenki számára nyitottak a kapuk és bárkiből lehet szakembert képezni a megfelelő oktatókkal, még akkor is, ha előtte nem foglalkozott hasonló dolgokkal. Az érettségi előtt kb. 1,5 évvel határoztam el, hogy műszaki irányban szeretnék tovább tanulni, és mikor megláttam a Siemens hirdetését, ez lett az elsődleges cél; mechatronikai technikusnak tanultam. Mindenképp szélerőművekkel szerettem volna foglalkozni, és ez sikerült is, mivel a Siemensen belül erre is van lehetőség. Május végén végeztem, két nappal később már mentem is interjúra, gördülékenyen ment minden.” (Kristóf, 21 éves) 

 

„A duális képzés B-terv volt, de nem hiszem, hogy rosszul jártam vele. Megtanultam a fémmegmunkáló gépek működését, használatát és karbantartását. Ipari gépész végzettséget szereztem, jelenleg már dolgozom a Siemensnél. A Képzési Központ jobban hasonlít egy munkahelyre, mint egy iskolára. Megkaptuk a feladatokat, elvégeztük őket és kaptunk jegyeket visszajelzésként, mint az iskolában, de a mindennapi teendők és a légkör olyan volt a műhelyben, mintha munkába jártunk volna. Egyszóval tökéletes átmenetet nyújtott a diákélet és a felnőtt élet között. Ha bármilyen szakmai problémám adódna, akkor a volt oktatóim a mai napig szívesen segítenek.” (Miklós, 23 éves)

 

„A tanulás és az adott szakma mellett betekintést nyerhetünk a Siemens működésébe. A külföldi és szakmai gyakorlatok ezt még jobban elősegítik. Engem plusz élményekkel és tapasztalatokkal gazdagított. Amit ígért a képzés, azt maximálisan megkaptam. Talán még egy kicsit többet is.” (Miksa, 22 éves)

Az előnyöket felismerve, a piacvezető nagyvállalatok jellemzően támogatják, hogy a duális képzés után náluk tovább foglalkoztatott, rátermett fiatalok magasabb szintű szakmai tudást szerezzenek, és így léphessenek magasabb munkakörbe. Valójában nem is annyira B-terv, amit kínálnak – Németországban már biztosan, talán nálunk is hamarosan.

A cikk a Siemens Képzési Központ támogatásával jött létre, előállításában és szerkesztésében az eduline.hu szerkesztősége nem vett részt.