szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vannak olyan helyesírási hibák, amelyek úton-útfélen szembejönnek velünk. Ezek közül válogattuk ki a - szerintünk - leggyakoribbakat.

Eltud vinni? El tud vinni

Egyre gyakoribb és kifejezetten idegesítő helyesírási hiba, kifejezetten gyakran kerül elő kommentekben. Persze nemcsak az elvisz, elhoz, hanem minden más igekötős igénél is előfordul – pedig az „el” itt nem a „tud” szóhoz kapcsolódik.

A szabály így hangzik: ha az ige és az igekötő közé valamilyen más szó ékelődik, akkor minden szót különírunk. El tud vinni, ki tud szállni.

Egyperces helyesírási teszt: j-vel vagy ly-vel kell írni ezeket a szavakat?

J-vel vagy ly-vel kell írni a következő szavakat? Egyperces helyesírási teszt.

Szerviz? Szerviz

Úton-útfélen feltűnik a „szerviz” szó, csak éppen rosszul: „szervíz” formában. Mondanunk sem kell: a szerviznek semmi köze nincs a vízhez (sem a szerszám, sem a szerel igéhez), a service szóból származik.

Mégegyszer? Még egyszer

„Hogyan helyes? Mégegyszer vagy még egyszer?” – rengetegen válaszoltak erre az egyszerűnek tűnő kérdésre a legnépszerűbb kérdés-válasz oldalon. Nem véletlen a nagy érdeklődés: sokan írják helytelenül egy szóba a „még egyszer” kifejezést.

Nehéz helyesírási teszt bátraknak: le tudjátok írni ezt a nyolc kifejezést?

Nyolc kérdésből álló helyesírási tesztet készítettünk nektek: olyan kifejezések helyes írásmódját kell megadnotok, amelyet az új, 12. kiadású helyesírási szabályzat külön kiemel.

M0-ás autópálya? M0-s autópálya

Gyakran írják helytelenül. Helyesen: M0-s autópálya. „A 0 számjeggyel írt szám kiejtett (vagy betűvel kiírt) alakja: nulla, vagyis a szó végi magánhangzó a szótőhöz tartozik. A toldalékos alakokban ez általában megnyúlik: nullát, nullával, nullás stb. Mivel tehát a szótő részéről van szó, nem a toldalékot megelőző előhangzóról, a számjeggyel írt toldalékos formákba a magánhangzó nem kerül be (hiszen már “benne van” a számjegyben), és annak megnyúlását sem jelöljük, a helyes alakok tehát: 0-t, 0-val, 0-s stb. Ugyanígy: M0-s autópálya” – olvasható a részletes magyarázat az e-nyelv.hu oldalon.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!