Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Milyen állást lehet találni érettségivel?

2

Egy év alatt tizenötezerrel esett vissza az egyetemre, főiskolára jelentkezők száma – de mit csinálnak azok, akik nem tanulnak tovább? El lehet-e helyezkedni egy „sima érettségivel”? Mennyit lehet keresni? És lehet-e karriert építeni diploma vagy szakma nélkül?

Forrás: túry

„A diploma lépett az érettségi helyére” – szögezi le Béres Szilárd, a fiatalok elhelyezkedését segítő MediaGo Alapítvány alapítója, aki szerint a gyakran ismételt állítás az elmúlt években hatványozottan igaz. „Sok friss diplomás jelentkezik olyan munkára, amelyhez elég lenne a középiskolai végzettség, de a munkaadók inkább a felsőfokú végzettségűeket választják” – teszi hozzá.

hirdetés
hirdetés

Az elmúlt három évben visszaesett az egyetemre-főiskolára jelentkezők száma: míg 2011-ben még 141 ezren adták be felvételi lapjukat, tavaly már csak 110 ezren, az idén pedig mindössze 95 ezren futottak neki a felsőoktatási felvételinek. Az érettségizők száma nem csökkent ilyen mértékben: 2011-ben 142 600-an, 2012-ben 137 600-an, az idén pedig 133 162-en vizsgáznak legalább egy tantárgyból.

Nincs nagy választék

OKJ-s tanfolyam, egy év szünet, nyelvtanulás, külföldi vagy belföldi munka – ilyen lehetőségek közül választhatnak azok a diákok, akik nem tanulnak tovább. Ha az utóbbi mellett döntenek, nem számolhatnak magas fizetéssel és gyors elhelyezkedéssel. Kipróbáltuk: az egyik legnagyobb álláshirdetési oldalon körülbelül 1200 olyan állásajánlat van, amelyhez „csak” érettségi kell, míg a felsőfokú végzettségűek 2600 találatot kapnak.

Az érettségizettek leginkább irodai, adminisztratív és értékesítői munkák közül válogathatnak. „Korábban inkább az alacsonyabb iskolai végzettségűeket vették fel a szaktudást nem igénylő munkákra, mivel a cégek azt feltételezték, hogy ők hosszabb ideig maradnak egy munkahelyen, míg a diplomások pár év múlva továbbállnak” – magyarázza Béres Szilárd, hozzátéve: a válság miatt a felsőfokú végzettségűek sincsenek könnyű helyzetben, így sokan elfogadják a kisebb fizetést és a szakmától távol álló feladatokat is. „Nem ritka, hogy egy diplomás évekig bolti eladóként, ügyfélszolgálatosként vagy recepciósként dolgozik” – teszi hozzá.

A MediaGo alapítója szerint az érettségizettek azzal javíthatnak elhelyezkedési esélyeiken, ha nyelvet tanulnak, vagy mégis továbbtanulnak, és szereznek egy OKJ-s végzettséget. „Ha más lehetőség nincs, legalább nyáron érdemes pár hónapot önkénteskedni, azoknak ugyanis több esélyük van, akik szereztek némi munkatapasztalatot” – mondja.

Mennyit lehet keresni?

Több százezres fizetésre még így sem lehet számítani. Az érettségizettek átlagosan feleannyit keresnek, mint az egyetemi végzettségűek: előbbiek átlagfizetése havi bruttó 163 ezer forint, míg az egyetemi diplomával rendelkezőké 325 300 forint. A főiskolai oklevél tizenhárom százalékkal ér kevesebbet a munkaerőpiacon: az átlagkereset 282 700 forint a Workania állásportál által működtetett Fizetések.hu 2012-es felmérése szerint.

„Egyre több az olyan fiatal, akinek nincs munkája, és nem is tanul tovább, őket veszélyezteti leginkább a tartós munkanélküliség” – mondja Béres Szilárd. A KSH 2012-es, 19 és 64 év közöttiek körében végzett felmérése szerint a gimnáziumi érettségivel rendelkezők 22,5 százalékának még soha nem volt állása, míg a szakközépiskolát végzetteknél 3,5, a diplomások körében pedig 1,6 százalék ez az arány.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

kaultgirl

Én sem értek ezzel egyet ,mert ha valaki szeretne se tudna tovább tanulni,mert az anyagi helyzete nem engedheti meg neki.Mint nekem sem ,mert 20 éves vagyok érettségizett és Biztonságszervezó 1.felsófokú a szakmám fegyvervizygával,de szar se érek vele.Szeretnék tanulni,de se pénzem,se idom ré.De ha a minimális alvást is lecsokkenteném akkor se menne ,mert manapság nem lehet az ilyet finanszirozni,

Dusek Anna

Azért ez nem teljesen így van. Tanuljál amíg még megteheted, még ha sokba kerül is, és még ha most olybá tűnik is nincs értelme. Te azt nem tudhatod mi lesz 10 év múlva, sejtésekre és statisztikai adatokra ne alapozd az életed. A tudásra, az eszedre viszont igen. Minden mulandó, a szépség az egészség, a fiatalkori lendület .. az a tipikus én azért is megmutatom mire vagyok képes egyedül szindróma.. ezek mind elmúlnak egyszer, de a tudásodat nem veheti el tőled senki. Most kell megalapozni az életed, mert később 30-40 évesen, egy-két gyerekkel az oldaladon, és egy csomó csalódással a hátad mögött, szimplán egy érettségivel a kezedben már rohadtul nehéz lesz. Élj a mának, de gondolj a jövődre is. Pont így gondolkodtam anno érettségi után én is. Hogy én akkor majd neki a világnak és megmutatom mire vagyok képes. Tudod mit értem el? Megsúgom neked, semmit..és most jövök rá, ennyi év távlatából, hogy ezek mind elvesztegetett évek voltak, hogy kimaradt valami, mert szertelen voltam és buta. Úgyhogy én csak azt javaslom neked Alexandra, tanulj, tanulj, tanulj! Soha ne a jelent nézd, gondolj a majdani gyerekeidre is..hogy az ő továbbtanulásuk majd ne okozzon olyan anyagi megterhelést, mint amit édesanyádnak okoz a tied. Egyébként meg szerintem örömmel kifogja fizetni azt a 20-30 ezer ft-ot, ha már a te boldogulásodról van szó..ha meg nem, még mindig vállalhatsz diákmelót, sok helyen foglalkoztatnak diákokat, és rengeteg öntudatos fiatal él is ezzel a lehetőséggel. Főként azok akik nem születnek bele a jóba, és ezért nem mindegy hogy hol lébecolják el azt a pár évet az életükből, érted?

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X