szerző:
Eduline

Szerdán a törivizsgákkal folytatódik a tavaszi érettségi - velünk egész nap követhetitek az eseményeket, beszámolunk a legfrissebb hírekről, diákokat és tanárokat kérdezünk a feladatsorról. És ami a legfontosabb: a vizsga után jövünk a nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldásokkal. A történelemérettségi nap támogatását köszönjük a Pázmány Böcsészet- és Társadalomtudományi Karának!

A középszintű töriérettségi hivatalos megoldása

Az emelt szintű töriérettségi hivatalos megoldása

18:00
Ez volt az elmúlt két-három év legjobb töriéretségije

Az utóbbi két-három év legjobb feladatsorának nevezte az idei középszintű történelemérettségit Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

17:49
Feladatsorok és hivatalos megoldások

Itt gyűjtjük a feladatsorokat és a hivatalos megoldásokat.

17:16
Problémás feladatok a töriérettségin: "akkor nem csak én páváztam le Lajost"

Hová lett Trockij, miért volt Lengyelország a jó megoldás, és mi a "bohócnak" öltözött XIV. Lajos állandó jelzője? A teljes cikket itt olvashatjátok el.

15:46
Volt, ahol senki nem adta be hamarabb a dolgozatot

Szabóné Kiss Ildikó, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium igazgatóhelyettese szerint egyelőre nem lehet megítélni, mennyire volt nehéz a diákoknak a történelem feladatsor, de az biztos, hogy a tanulók nagy többsége végigdolgozta a középszinten rendelkezésre álló három órát. Nem fejezték be hamarabb a diákok, amiből azt lehet leszűrni, hogy nem volt könnyű a feladatsor - mondta az igazgatóhelyettes. (MTI)

15:33
"A képhamisításos kérdést senki nem tudta"

Az első ipari forradalom, Hunyadi Mátyás és Nagy Imre '56-os politikája volt a legnépszerűbb esszéfeladat - mondták az eduline által megkérdezett érettségizők a középszintű történelemvizsgáról. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

14:43
Így lehetett sok pontot szerezni az idei töriérettségin

Térben és időben mindegyik témát el kellett helyezni, figyelni kellett a nyelvhelyességre és a megszerkesztettségre, tartani kellett a feladatokban megadott szempontokat, és használni kellett forrásokat, amelynek a megállapításait az esszébe is be kellett építeni – mondta az eduline-nak Edényi László, a budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium szaktanára, igazgatója. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

14:16
Diákok az emelt szintű töriérettségiről

Az emelt szintű töriérettségi esszékérdései jól mentek az eduline által megkérdezett diákoknak, az első részt viszont nehéznek tartották, főleg a nyugdíjrendszerről szóló feladat és a két vaktérkép érte őket váratlanul. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

13:15
Milyen volt az emelt szintű töriérettségi?

„Valamivel összetettebb volt, mint a tavalyi feladatsor, de nem nevezném sem túl nehéznek, sem túl könnyűnek” – mondta az emelt szintű töriérettségiről Szabó Roland, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium szaktanára, aki szerint az első rész feladatai közül az 1848/49-es forradalomhoz, a második világháború nagyhatalmi politikájához kapcsolódó nem okozhatott meglepetést, ahogy 1956 is gyakran szokott szerepelni az érettségin, „igaz, 1956-nál a magyarországi eseményekre szoktak koncentrálni az órákon, itt pedig a külpolitikai aspektus került középpontba”. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

12:53
Itt van a középszintű töriérettségi második részének nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldása.

12:45
Itt van a középszintű töriérettségi első részének nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldása! Kérdezzetek kommentben!

12:37
Hogyan pontozzák a rövid (problémamegoldó) és a hosszú (elemző) esszéket?

©
©

11:59
"Brutális volt a középszintű"

Egy órája ért véget a középszintű töriérettségi, az eduline olvasói pedig már véleményezték is a feladatsort. Van, aki szerint könnyű, mások szerint "brutálisan nehéz" volt a teszt. Várjuk a véleményeket kommentben. Még több véleményt olvashattok itt.

11:20
Nemsokára jövünk a nem hivatalos megoldásokkal - addig is várjuk kommentben a véleményeket az írásbeliről!

11:02
Mi a helyzet, ha rosszul választottátok ki az esszéfeladatokat?

Az Oktatási Hivatal tájékoztatójából idézünk:

ha a vizsgázó választása egyértelmű, de rossz, akkor úgy kell értékelni, hogy a legkisebb pontveszteség érje; ha a vizsgázó választása nem egyértelmű, és négy-öt feladatba is belekezd, akkor az elsőként megoldott feladattól indulva, a jó választási szabályok alapján sorrendben kell a feladatokat értékelni (pl. 1., 3., 6. vagy 2., 5., 8.); ha a vizsgázó választása nem egyértelmű, és mindegyik feladatba belekezd, akkor az 1., 3., 8. feladatok megoldását kell értékelni.

10:28
De ki az a Klebelsberg?

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár többször nyilatkozott úgy, hogy követendő példának tartja Klebelsberg Kuno intézkedéseit - nem véletlen, hogy az iskolák állami intézményfenntartó központját is róla nevezték el.

Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, 1875. november 13. – Budapest, 1932. október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus, kis ideig belügy-, majd vallás- és közoktatásügyi miniszter volt. (Wikipedia)

10:23
Hoffmann Rózsa kedvencéről is írhatnak esszét a diákok

Legalábbis az emelt szinten érettségizők. Itt találjátok az esszékérdéseket.

10:15
Ilyen az emelt szintű töriérettségi első része

Az ókori kereszténységről, művészettörténetről, a kapitalista világgazdaságról, az Amerikai Egyesült Államok alkotmányáról, az 1848/49-es szabadságharcról, a két világháború közötti magyar gazdaságról, az 1956-os forradalom külpolitikai vonatkozásairól, az Európai Unió kialakulásáról, a jelenkori Magyarország demográfiai jellemzőiről és nyugdíjrendszeréről is kaptak feladatot a diákok az emelt szintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében - tudta meg az eduline. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

9:48
Milyen hosszú esszét kell írni?

Középszinten a rövid esszé tíz-tizenkét soros (körülbelül 70-90 szavas), míg a hosszú esszé huszonöt-harminc soros (körülbelül 150-160 szavas).

9:27
Mindenhol minden rendben

Országszerte rendben megkezdődtek a történelem írásbelik szerdán, a tavaszi érettségik harmadik napján, a megyei kormányhivataloktól semmilyen fennakadásról nem érkezett jelzés - közölte a köznevelési államtitkárság az MTI-vel.

9:19
Az esszéfeladatok témája

A középkori egyházról, az ipari forradalomról, Hunyadi Mátyásról, a középkori Magyarországról, Kossuth programjáról, 1956-ról és Nagy Imréről is írhatnak esszét a történelemből középszinten érettségizők - tudta meg az eduline. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

9:07
Bejött az érettségizők tippje, de becsapós feladat is van a törivizsgán

A legtöbb diák és tanár számított arra, hogy a holokauszt emlékéve miatt az idei töriérettségiben lesz olyan feladat, amely a holokausztról szól – mondta az eduline-nak az egyik budapesti gimnázium szaktanára, aki szerint nagy meglepetés nincs a középszintű vizsgán, viszont a közép-európai országok gazdasági teljesítményéről szóló feladatot sok vizsgázó el fogja rontani. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

8:30
Itt vannak az első infók a középszintű töriérettségiről

A bolsevik diktatúráról, a rendszerváltásról és az 1989-es alkotmányról, a magyarországi holokausztról, Marxról és a liberalizmusról, az ókori kultúráról, valamint a közép-európai országok 2001 és 2009 közötti gazdasági teljesítményéről is kaptak kérdéseket a diákok a középszintű töriérettségin - tudta meg az eduline. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

8:28
Az emelt szintű matekérettségi hivatalos megoldása

8:12
Itt van a középszintű matekérettségi hivatalos megoldása

8:02
40 percet késnek a vonatok a Vác-Veresegyház-Budapest vonalon. Mindenki beért az iskolába?

A veresegyházi vonalon 40 perces késésekre lehet számítani egy vasúti átjáróban történt baleset miatt: vonattal ütközött egy személyautó, a gépkocsi vezetője pedig életét vesztette. A vasúti forgalom pont a reggeli csúcsidőben történt, az Őrbottyán és Veresegyház közötti szakaszon autóbuszok viszik az utasokat. A balesetet szenvedő vonat csak a rendőrségi helyszínelés után másfél-két órával tud továbbmenni - közölte Both Ferenc a Mávinform sajtóügyeletese. A menetrend szerinti közlekedés csak a kora déli órákban fog helyreállni. (MTI)

8:00
Start

Ebben a percben majdnem 1500 középiskolában kezdődik meg a töriérettségi.

7:40
Még mindig kevés az emelt szintű érettségi

©

7:20
Milyen feladatsorokat kaptak az érettségizők az előző években?

A középszintű feladatsorokat itt találjátok, az emelt szintű lapokat pedig itt.

7:00
Milyen témák kerülhetnek elő a töriérettségin?

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint az írásbeli feladatsort kb. 60%-ban a magyar, kb. 40%-ban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat kb. 50%-át a XIX. és a XX. század történelme adja. A feladatsor egészében az alábbi arányok érvényesülnek: politika-, esemény-, állam, jog- és intézménytörténet kb. 40%, társadalom-, életmód-, mentalitás- és művelődéstörténet kb. 30%, gazdaság-, technikatörténet és a környezeti kultúra története kb. 20%, eszme- és vallástörténet kb. 10%.

6:45
Még mindig a matek- és a töriérettségitől rettegnek a legtöbben

A kémia és a fizika jól megy, a matek- és töriérettségitől azonban idén is retteg az érettségizők többsége. Igaz, míg az utóbbi kettő kötelező tárgy, a kémiát és a fizikát csak az választja, aki ilyen területen tanulna tovább. Hogyan teljesítettek az érettségizők az előző években? A teljes cikket itt olvashatjátok el.

6:30
Ezektől a témaköröktől rettegnek az érettségizők

A művészettörténet, a két világháború közötti időszak és a XX. század második fele a legnagyobb mumus a töriérettségin. A II. világháború utáni időszakot a legtöbb iskolában időhiány miatt gyorsan lezavarják, sok helyen pedig egyáltalán nem jut idő a rendszerváltás utáni időszakra.

6:15
Pontosan 77 777-en vizsgáznak középszinten

Az Oktatási Hivatal szerint középszinten, 1275 helyszínen 77 777, emelt szinten, 124 helyszínen 6320 végzős érettségizik töriből. Középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol, szerb és szlovák nyelven is tesznek vizsgát.

6:00
Mit találtok az eduline-on?

Mindent, ami érettségi. Velünk egész nap követhetitek a híreket, beszámolunk a rendkívüli eseményekről, a feladatsorok témáiról, tanárokat és diákokat kérdezünk az írásbeliről. A vizsga után megtaláljátok a középszintű érettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását. Kövessetek minket a Facebookon vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre.

5:45
A legális puska ne maradjon otthon

„Aki az érettségin veszi először kezébe a történelmi atlaszt, csak ront a saját helyzetén, nagyon sok idő megy majd el a keresgéléssel” – mondta az eduline-nak korábban Mozsolics Péter, a Studium Generale Történelem Szekciójának vezetője. Ha viszont már lapozgattátok az atlaszt, mindenképpen tegyétek be a táskátokba. Az atlasz használatáról bővebben itt olvashattok.

 

©

5:30
Nem mindegy, ki mit választ

A középszinten érettségizőknek az esszékérdéseknél nagyon résen kell lenniük. Nyolc feladatból kell hármat kiválasztanotok: két rövid, 10-12 soros fogalmazást kell írnotok, egyiket egyetemes történelmi, egy másikat magyar történelmi témáról, illetve egy hosszabb, 25-30 soros esszét magyar történelemből.

5:15
Ilyen az emelt szintű töriérettségi

Az emelt szintű töriérettségi írásbeli része 240 perces, a középszintű vizsgával ellentétben itt a diákok nem oszthatják be szabadon az idejüket: az első feladatlapot 90 perc után beszedik, és ekkor osztják ki a másodikat.

Az I. feladatlapra 44 pontot kaphatnak a vizsgázók, segédeszközt nem használhatnak. A 8-14 rövid feladat a források használatát, a szaknyelv alkalmazását és a tárgyi tudást (név, évszám, topográfia) ellenőrzi, általában kell egy szöveget, képet vagy diagramot kell feldolgozni, értelmezni.

A második rész tíz kifejtendő feladatából két rövidebb, illetve két hosszabb esszét kell írni. A megoldott feladatok között legalább kettőnek a magyar, legalább egynek az egyetemes történelemre kell vonatkoznia.

5:00
Milyen lesz a középszintű töriérettségi?

A középszintű töriérettségi két részből áll: először 10-12 rövid feladatot kell megoldani, ezek a szaknyelv ismeretét, a tárgyi tudást (évszámok, nevek, topográfia) ellenőrzik, általában szövegeket, képeket vagy diagramokat kell értelmezni.

A második rész nyolc esszéfeladata közül hármat kell kiválasztani és megoldani: egy témának az egyetemes történelemhez kell kapcsolódnia, kettőnek pedig a magyar történelem megadott korszakaihoz. Utóbbi két téma közül az egyikről rövidebb (70-90 szavas), a másikról pedig hosszabb (150-160 szavas) fogalmazást kell írni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!