szerző:
Eduline

Június 16-án kezdődnek a középszintű érettségi szóbeli vizsgái – a Nemzedékek Tudása Akadémia Foki Tamás, a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára segítségével olyan tippeket ad a vizsgázóknak, amelyek segítségével jobban sikerülhet a szóbeli.

1. Csak a tanárotokra koncentráljatok

A teremben, ahol a vizsgáztatás folyik, bent ül az egész vizsgabizottság. Ha nem szoktatok hozzá, hogy közönség előtt beszéltek, zavarba jöhettek. Ezért az első mondatoknál csak a saját tanárotokra koncentráljatok. Ha tartjátok a szemkontaktust, könnyebben kizárhatjátok a külvilágot, ráadásul a tanár is megbizonyosodhat a magabiztosságotokról. Ha már úgy érzitek, nyugodtak vagytok és tudjátok kezelni a helyzetet, másokra is rápillanthattok, így természetesebbnek tűnik a viselkedésetek.

2. Ne olvassátok fel a feleletet!

A felkészülés 30 perce alatt bőven van lehetőség átgondolni és felvázolni azt a 4-5 összeszedett mondatot, amit a tétel összefüggéseiről el szeretnétek mondani. Sokat segíthetnek a tételhez kapcsolódó, feldolgozandó források – például szöveggyűjtemény vagy történelmi atlasz –, amelyek újabb adatokkal gazdagíthatják a feleletet. Ezeket is érdemes felírni a vázlatlapra. Arra azonban ügyeljetek, hogy amikor feleltek, ne a papírról próbáljátok kisilabizálni ezeket az információkat, felolvasni a korábban leírt mondatokat, mert az rossz benyomást kelthet. Természetesen néha rá lehet pillantani a vázlatra.

3. Logikusan építsétek fel a feleletet!

Ha a tanár érzékeli, hogy a felelet gondolatmenete logikus, kevésbé fogja úgy érezni, hogy pluszkérdéseket kell feltennie, sőt lehet, hogy az előírt 15 percet sem kell végigbeszélni. Ha értelmeztétek a feladatot és megvizsgáltátok a forrásokat, rá fogtok jönni, milyen logikai fonalra érdemes felfűzni a gondolatokat. „Ez a történelem esetében lehet időrendi felsorolás, tematikus felsorolás, amely inkább a témához kapcsolódó fontosabb tények összeszedése, de lehet összehasonlítás is, amelyhez a szempontokat is érdemes jól megválasztani” – mondja Foki Tamás vezetőtanár. A gondolatmenet ne legyen megkérdőjelezhető, különben belezavarodhattok a feleletbe néhány keresztkérdés után.

©

4. Ügyeljetek a sok pontot érő kompetenciákra

A felelet értékelésekor a legtöbbet az nyomja a latban, hogy mennyire értettétek meg a feladatot, jól használtátok-e a forrásokat, és mennyire tártátok fel a tételben megfogalmazott kérdés problémakörét (20-20-30 százalék). A nyelvhelyesség és a szaknyelv használata kevésbé számít (10 százalék), így ha nem jut eszetekbe a megfelelő szó, próbáljátok inkább körülírni a kifejezést. Az sem nagy baj, ha a vázlatban nem írtok helyesen vagy szépen, mert ebben a helyzetben nem ezt veszik legnagyobb súllyal figyelembe (10 százalék).

5. Használjátok ki az időt!

Akik a rendszeres tanulás hívei, már csak pihenéssel töltsék a vizsgáig fennmaradó napokat, hogy minden bekerüljön a hosszú távú memóriába. A halogató típusok viszont próbálják a számukra leghatékonyabb módon áttekinteni a tételeket – például a Nemzedékek Tudása Akadémia videóival.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!