szerző:
Eduline

Hibás a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldókulcsa - közölte az eduline-nal Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

©

Frissítés: javították a megoldókulcsot, a kérdésnél az igaz (I) és a hamis (H) válasz is elfogadható. Részletek itt.

Ahogy azt az eduline is megírta tegnap, magyarérettségi szövegértési feladatsorában több kérdés is volt, mely nem egyértelmű. Így a 8. feladat első kérdése sem, amely arra kérdezett rá, igaz vagy hamis az az állítás, hogy Grendel Lajos 1908-at, a Nyugat indulását tekinti korszakhatárnak.

A hivatalos megoldókulcs szerint ez az állítás hamis. A hivatalos megoldást itt találjátok. Arató ugyanakkor négy bizonyítékot is felhozott arra, hogy ez téves. A 4. bekezdésben az áll: „Irodalomtörténet-írásunk közmegegyezéssel a Nyugat 1908-as elindítását tekinti korszakhatárnak…”. Arató elmondása szerint itt a többesszám utal arra, hogy a szerző is így véli, nem vonja ki magát ez alól.

Ahogy a Magyartanárok Egyesületének elnöke kifejtette, Grendel könyvében ugyan korábbi, a modernség áttöréséhez vezető jelenségeket és műveket is számba vesz, de a korszakküszöböt nem helyezte át.

A másik fontos bizonyíték, az érettségizőknek megadott szöveg 5. bekezdésének mondatkezdete, amely azt mondja, hogy „a 19. század végétől” tekint át száz évet, mindez pedig nem jelenti azt, hogy a konszenzusos korszakhatárt, az 1908-at áttennék.

Harmadsorban Arató László olvasta a könyvet, valamint megkereste a szerzőt, Grendel Lajost is, aki egyértelműen tisztázta a kérdést, miszerint valóban 1908-at tekintette korszakhatárnak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!