szerző:
Eduline

Mindig is rossz jegyeket szereztetek, ha memoritereket kellett visszamondani? Vagy éppen ellenkezőleg: mindig is szerettétek a verseket, ezért szívesen megtanultátok, amit az irodalomtanárotok kijelölt? Akármelyik kategóriába is tartoztok, itt az idő, hogy teszteljétek a tudásotokat!

Az emelt szintű magyarérettségin szinte minden évben van néhány memoriter: a végzős középiskolásoknak meg kell adniuk a versrészletek szerzőjét, jó néhány pont múlik ezen a feladaton.

Kíváncsiak vagyunk, az eduline olvasói fel tudják-e idézni a középiskolai memoritereket, ezért elővettük az elmúlt évek emelt szintű érettségijének feladatsorait, és kiválasztottunk nyolc idézetet.

Adtunk egy kis segítséget is: mindegyik részletnél három szerzőt adtunk meg, közülük kell kiválasztanotok a megfelelőt (ilyen az érettségin nincs, a diákoknak maguktól kell megmondaniuk, ki írta az adott művet). Kommentben várjuk az eredményeket!

 

 

Ennek a 15 magyar szónak senki nem tudja a jelentését - teszt bátraknak

Szuper tesztet találtunk az Anyanyelvápolók Szövetségének oldalán - tizenöt tájszó jelentését kell megadnotok. Előre szólunk: nem lesz könnyű, nekünk legalábbis tíz kifejezés teljesen ismeretlen volt. Az Anyanyelvápolók Szövetségének oldalán - itt - egyébként több helyesírási, nyelvtani és irodalmi tesztet találtok, érdemes többet kipróbálni. Készen álltok?