szerző:
Eduline

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a 2018-as felvételin, összesen 9744 új hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. Volt olyan szak, amelyre 500 - vagyis a maximális - pontszámmal lehetett bejutni.

©

Ezerrel többen – csaknem 13 és fél ezren – jelölték meg idén első helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, mint tavaly. A legtöbb diákot vonzó szakok között van a programtervező informatikus, a pszichológia, a jogász és a gyógypedagógia, de népszerűek az újonnan indult Gazdálkodástudományi Intézet és a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ képzései is.

Itt a teljes lista: a 2018-as felvételi összes ponthatára

Este nyolckor nyilvánosságra hozták a 2018-as felvételi ponthatárait, amelyet már az Eduline-on is böngészhettek. Az idén több mint 107 ezer diák jelentkezett egyetemre és főiskolára, a legtöbben, mintegy 73 ezren alapképzésre adtak be kérelmet, mesterképzésre több mint 18 ezren jelentkeztek, osztatlan képzésre mintegy 11 600-an, felsőoktatási szakképzésre pedig 4800-an felvételiztek.

A 2018. július 25-én nyilvánosságra hozott felvételi eredmények szerint 9744 új hallgató kezdheti meg tanulmányait az egyetemen szeptemberben. A felvettek harmada a pedagógusképzési területen kezdi meg tanulmányait. Az osztatlan tanárszakokra felvettek számának növekedése is folytatódott: míg 2017-ben 782-en, idén 881-en iratkozhatnak be.

Az ELTE portfóliójában újonnan megjelent gazdálkodástudományi képzések népszerűsége is várakozáson felüli: a jelentkezések és a frissen felvett hallgatók számát tekintve a Gazdálkodástudományi Intézet képzései országos szinten a területen a harmadik legnépszerűbbek. 

Hány ponttal lehetett bekerülni az ELTE szakjaira?

Átlagosan a legmagasabb pontszámra a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (404), a Gazdálkodástudományi Intézet (390) és az Állam- és Jogtudományi Kar (382) szakjaihoz volt szükséges, de a jelentkezők által elért pontszámok átlaga is országos szinten kiemelkedő: az alap- és osztatlan képzésekre felvett 7534 fő átlagpontszáma kereken 400 volt.

Érdekesség, hogy az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatár 500 pont volt, ezt annak kellett elérnie, aki német és nemzetiségi német nyelv és kultúra tanára – latin nyelv és kultúra tanárának kíván tanulni. 

A négy alap- és négy mesterszakra (kereskedelem és marketing, gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás, valamint pénzügy és számvitel alapszakok, illetve pénzügy, számvitel, vezetés és szervezés, továbbá a Master of Business Administration mesterszakok) 596 jelentkező került be.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ szombathelyi képzési helyeire 654 új hallgató iratkozhat be; a legjelentősebb, közel kétszeres növekedés az osztatlan tanárszakokon, valamint a gazdász szakokon látható, ahol közel háromszor többen kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat.

Új szak az Informatikai Kar autonóm-rendszer-informatikus képzése, valamint a Természettudományi Kar biotechnológia mesterképzése is, amely 10, magasan kvalifikált hallgatóval indulhat el az őszi szemeszterben.

A magyar jelentkezők számára angol nyelven indított képzésein is nagyarányú a növekedés: az előző évhez képest csaknem négyszer többen, 134-en kezdhetik meg tanulmányaikat angol nyelven.

Melyik ELTE-karon kezdenek a legtöbben?

Kari bontásban, budapesti képzési helyszínen a legtöbb új felvett a Bölcsészettudományi Karra (1845) érkezik, a BTK-t a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (1162) követi, a harmadik pedig a Természettudományi Kar (1115) lett.

Az ELTE legnépesebb szakja idén a programtervező informatikusoké (531), őket követik a jogászok (446).

Jönnek a 2018-as felvételi ponthatárok! Tudósítás percről percre

Este nyolckor nyilvánosságra hozzák a 2018-as felvételi ponthatárait - az Eduline-on minden fontos infót megtaláltok a legnépszerűbb szakokról, egyetemekről és főiskolákról, tudósítóink a Pont Ott Partiról adnak majd helyzetjelentést, este nyolckor pedig jövünk a ponthatárokkal! Tudósítás percről percre. 16:02A legnépszerűbb szakok listája ... egy OKJ-s képzés jó választás.