szerző:
Eduline

Elfogadják-e a "régi", 2005 előtt tett érettségit az egyetemi-főiskolai felvételin? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Hosszú kihagyás után jövőre szeretnék felvételizni egy alapszakra, de 2003-ban érettségiztem, amikor még csak egyféle vizsgát lehetett tenni. Azon a szakon, amit kiválasztottam, nem kérnek emelt szintű érettségit. Ilyenkor mi a helyzet? Elfogadják középszintű érettséginek az én régi bizonyítványomat?

El kell fogdniuk, a 2005 előtti – azaz nem a kétszintű érettségi vizsgarendszer szerinti – középiskolai és érettségi eredmények nem évülnek el, időkorlát nélkül használhatók.

Az érettségi vizsgaeredmények automatikusan középszintű érettségi vizsgának minősülnek, az abban foglalt érdemjegyek az alábbi százalékos értékeknek felelnek meg: jeles (5): 100%, jó (4): 79%, közepes (3): 59%, elégséges (2): 39%.

Nincs minden veszve: így juthattok be egyetemre, ha rosszak a középiskolai jegyeitek

Milyen esélyekkel indulnak a felvételin azok, akik közepes jegyeket szereztek a középiskolában? Semmi sincs veszve. Mi a teendő akkor, ha nem sikerülnek olyan jól a középiskolai év végi jegyeitek, de egyetemre szeretnétek menni? A többletpontok nélküli összpontszámotokat kétféleképpen számolhatjátok ki: vagy összeadjátok a tanulmányi pontszámot (maximum 200 pont) és az érettségi pontszámot (maximum 200 pont), vagy megduplázzátok az érettségi pontszámot (maximum 200 pont).

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás