szerző:
Eduline

Hol lehet panaszkodni, ha nem a szabályoknak megfelelően javították az írásbeli érettségiteket, vagy úgy gondoljátok, hogy a szóbeli vizsgát nem jól értékelték?

Meddig lehet kérelmet benyújtani?

A vizsgázó – vagy ha még kiskorú, akkor a szülő vagy a gondviselő – az érettségi eredményeinek kihirdetését követő öt napon belül nyújthat be fellebbezést vagy törvényességi kérelmet jogszabálysértésre hivatkozva. Ha kicsúsztok az öt napból, semmit nem lehet tenni, az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint „a határidő elmulasztása jogvesztő, igazolási kérelemnek helye nincs”.

Mit kell beleírni?

A fellebbezés vagy a törvényességi kérelmet a vizsgát szervező intézmény igazgatójának kell benyújtani, de a területileg illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatalnak (kormányhivatal által szervezett vizsga esetében az Oktatási Hivatalnak) kell címezni. Illetéket nem kell fizetni, és egyéb formai követelmény sincs, kézzel és géppel is el lehet készíteni a fellebbezést – a lényeg, hogy azokat a tényeket kell tartalmaznia, amelyek a jogszabálysértést bizonyítják.

©

Mikor lesz döntés?

A vizsgát szervező intézmény igazgatója még aznap vagy másnap elküldi a dokumentumot a kormányhivatalnak vagy az Oktatási Hivatalnak, a kérelemhez csatolja a vizsgabizottság elnökének nyilatkozatát is az ügyről.

A kormányhivatal vagy az Oktatási Hivatal három napon belül hoz döntést, erről értesíti az intézmény igazgatóját, aki a vizsgázót és a vizsgabizottság elnökét tájékoztatja az eredményről. Ha az érettségiző  vagy a szülő a döntéssel nem ért egyet, a határozat közlésétől számított harminc napon belül kérheti a bírósági felülvizsgálatot a közigazgatási ügyekben eljáró – területileg illetékes – megyei vagy fővárosi bíróságtól. A 2014-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket és a legfontosabb infókat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!