szerző:
Eduline

Az elmúlt években zökkenőmentesen zajlott az érettségi, de nem mindig volt ez így - előfordult, hogy a tételek szivárogtak ki, máskor azzal szembesültek a magyarból érettségizők, hogy éppen az a mű hiányzik a szöveggyűjteményből, amelyet elemezniük kellene.

A Moszkva tér-sztori: 1989-ben kiszivárogtak a tételcímek

Több fővárosi és Pest megyei középiskolában már napokkal az 1989-es érettségi megkezdése előtt ismerték a tételcímeket, ez a botrány feltűnik a Moszkva tér című kultfilmben is. Az érettségi szervezését koordináló minisztérium vezetői úgy döntöttek, egyetlen diák matekdolgozatát sem értékelik, az érettségi bizonyítványokba a negyedik év végi matekjegy került.

Amikor megtörtént, amiről minden diák álmodozik

2000-ben az olasz nyelvből érettségizőket kellemes meglepetés érte az írásbeli vizsgán, a feladatsor nyelvtani része ugyanis az 1999-es teszt volt - amit valószínűleg az összes érettségiző megoldott legalább egyszer gyakorlásképpen. Az oktatási minisztérium vizsgálta a tévedés okát, a dolgozatokat azonban végül mégsem kellett újraírni.

Amikor fontos mű hiányzik a szöveggyűjteményből

A 2002-es magyarérettségin olyan tételt kaptak a diákok – Radnóti Miklós VII. Eclogáját –, amely az ország legtöbb középiskolájában használt irodalmi szöveggyűjteményben nem volt benne, ezért a tételek kihirdetése után a tanárok kénytelenek voltak expressz sebességgel másolni a Radnóti-köteteket.

©

Rossz napon hívták be az érettségizőket

2003-ban a kijelölt időpontnál egy héttel korábban írták meg németből és franciából az érettségit egy miskolci iskolában. Emiatt 376 iskola kilencezer diákjának kellett póttételeket küldeni.

73 ezer végzős középiskolás kezdi meg az érettségit hamarosan

Megjöttek a legfrissebb adatok az Oktatási Hivataltól. Május 5. és június 30. között a középiskolákban - valamint a 20 fővárosi és a megyei kormányhivatal szervezésében - 1170 vizsgahelyszínen szervezik meg az érettségiket. Az érettségizők közül közel 73 ezer végzős középiskolás az, aki ebben a vizsgaidőszakban tesz majd le várhatóan a "rendes" érettségit, azaz szerezhet érettségi bizonyítványt.

30-50 ezer forintért árulták a feladatsort

A kétszintű érettségi bevezetésének évében, 2005 tavaszán már vasárnap felkerült a magyarérettségi feladatsora az internetre, de a történelmi és a matematikai feladatok is elérhetőek voltak, a diákok 30-50 ezer forintért meg is vásárolhatták a teljes tesztet. Történelemből új feladatsort állítottak össze, a matekérettségit pedig több tízezer vizsgázó írta újra.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat vagy csatlakozzatok az érettségizők Facebook-közösségéhez. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.