szerző:
Eduline

Puskázni az írásbeli vizsgán? Hamarabb beadni a kitöltött feladatsorokat? Túl későn indulni az írásbeli vizsgára?

1. Puskázni

Egyszerűen nem éri meg puskázni. Amíg elkészítitek, meg is tudjátok tanulni az anyagot, a lebukásnak pedig nagyon komoly következményei vannak. A legenyhébb szankció, hogy érvénytelenítik az adott feladat megoldását, súlyosabb esetben javítóvizsgára is küldhetnek, akár az összes tárgyból. Inkább használjátok a legális segédeszközöket. Ezekről bővebben itt olvashattok.

2. Hamarabb beadni a feladatsort

Lehet, hogy rövid időre kivívjátok a többiek elismerését, ha fél órával hamarabb felálltok, végül mégis azok járnak jól, akik kihasználják az időt. Olvassátok át még egyszer a feladatokat, előfordulhat ugyanis, hogy a nagy izgalomban félreértettétek az egyik utasítást, emiatt értékes pontokat veszíthettek.

A magyarérettségin érdemes többször is átolvasni az esszét, és - ha szükséges - felütni a helyesírási szótárt, a helyesírási hibák miatt ugyanis tizenöt pontot is levonhatnak. Arra is figyeljetek, hogy az írásotok olvasható legyen, a csúnya íráskép miatt három pontot veszíthettek.

3. Lekésni a vizsgakezdést

Ellenőrizzétek, hogy beállítottátok-e az ébresztőt, készítsétek elő a másnapi ruhát, stoppoljátok le a fürdőszobát, tehát tényleg figyeljetek oda, nehogy elkéssetek, ugyanis a későket nem lehet beengedni a vizsgára.

A legjobb, ha a bérletvásárlást sem hagyjátok hétfőre - erre még a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is felhívta a figyelmet. A hosszú hétvége miatt aznap sokkal többen lesznek a bérletpénztáraknál, mint máskor. Ha mégis késnétek, csak abban az esetben tehettek pótló vizsgát, ha önhibátokon kívül maradtatok le az írásbeliről.

4. Csak átfutni a feladatokat

Elolvastátok a feladatot, neki is láttatok a megoldásnak, de a végén kiderült, hogy teljesen más szempontok szerint kellett volna feldolgoznotok a forrást? Gyakrabban előfordul, mint gondolnátok.

Feladatsorok és megoldások az eduline-on

Május 4-én a közép- és emelt szintű magyarvizsgával kezdődik a 2015-ös tavaszi érettségi: az első héten az irodalom mellett a matek, a történelem, az angol és a német kerül sorra.

Az eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, iratkozzatok fel hírlevelünkre, vagy lájkoljátok Facebook-oldalunkat. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

A feladat kiválasztását sem szabad elrontani. A középszintű töriérettségin a feladatsor második felében szereplő nyolc esszéfeladat közül például hármat kell kiválasztani. Egyet az egyetemes történelemre vonatkozó két problémamegoldó feladat közül, egyet a magyar történelemre vonatkozó rövid feladatok közül, és egyet a magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatok közül, a két magyar történelmi feladat azonban nem vonatkozhat ugyanarra a történelmi korszakra. Nagy baj, ha nem ezeknek a szabályoknak megfelelően választjátok ki a témákat.

5. Éjszakázni

Az éjszakába nyúló magolás nem jó ötlet - kialvatlanul indultok majd másnap a vizsgára, és a már megtanult tananyagot sem fogjátok tudni felidézni.

Minden infó a 2015-ös érettségiről

Túlélőcsomag érettségizőknek: íme, a legfontosabb infók a vizsgákról

Érettségi 2015: hány pont kell a ketteshez?

Így bukhatjátok az érettségit: apró hibákon sok pontot veszíthettek

Hány percetek lesz megoldani a középszintű magyarérettségi feladatait?

Ilyen lesz az érettségi: a legfontosabb infók a vizsgákról

Milyen esszéfeladatra számíthattok az idei magyarérettségin?

Átmennél az érettségin, ha ma lenne? Feladatsorok és megoldások magyarból

Kötelező olvasmányok röviden: érettségihez nagy segítség

Átmennél az érettségin, ha ma lenne? Ilyen feladatokat kaptak a diákok töriből

Így készülhettek fel az érettségire: hét szuper mobilalkalmazás

Így puskázhattok legálisan a magyarérettségin

Átmennél az érettségin, ha ma lenne? Íme, a feladatsorok matekból

Így puskázhattok legálisan a matekérettségin

Átmennél az érettségin, ha ma lenne? Feladatsorok és megoldások németből

Átmennél az érettségin, ha ma lenne? Ilyen feladatokat kaptak a diákok angolból

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!